Любешівщина: на пасіці в Залізницькому лісництві мешкає 38 бджолосімей

15 Травня 2022, 11:05
Пасіка в Залізниці 501
Пасіка в Залізниці

Лісівники Любешівщини розвивають медову справу.

На пасіці, що в Залізницькому лісництві ДП Любешівське лісомисливське господарство, є 35 вуликів, тут налічують 38 бджолосімей, 12 з яких «мешкають» в апі-будиночку. Про це йдеться на фейсбук-сторінці ВОУЛМГ.

Цією корисною справою, зазначається в дописі, понад 10 років займається Володимир Швирид. Пасічник відзначає, що саме різноманіття лісових трав та цвіту дерев забезпечує гарний медозбір.

Читайте також: Біля двох сіл на Любешівщині вирували пожежі в екосистемах

Лісовий мед має високі цілющі та смакові властивості, він екологічно чистий та містить багато різнотрав’я. Саме травневий мед вважається найкориснішим, тому що бджоли збирають пилок із кульбаби, мати-й-мачухи, верби, також продукт має у своєму складі нектар кущів та рослин, які ростуть поруч з лісом.
 
«Бджільництво та ловля рою – процес досить захопливий», – каже Володимир Швирид. 

За його словами, найефективніший спосіб вилову бджіл здійснюється за допомогою «пасток»: їх розміщують на деревах на висоті не менше 5-7 метрів заввишки, воно має бути добре розгалужене, щоб створювати тінь та прохолоду. У пастках рамки зі старою сушшю та вощиною в перемішку. Кріпиться така конструкція на дерево по орієнтовних шляхах перелету бджіл.

Читайте також: З озера на Любешівщині вилучили близько 1000 метрів браконьєрських сіток

 
«У кожній бджолосім’ї є розвідниці, які починають шукати новий будинок за півмісяця до роїння. Перед тим, як вийти новій сім’ї, вона шукає місце, куди їх завести. В пошуках нового місця бджоли відчувають запах від старої суші (рамки), яка виділяє запах прополісу та воску, та поселяються в ній», – ділиться досвідом пасічник.
Дуже важливим є і розмір «пастки»: якщо встановити занадто багато рамок, то у вулику поселиться лише невелика сім’я, а як рамок буде мало, то комахи просто не заселяться до нього.
 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024