Догляд за фруктовими деревами: як боротися з кучерявістю листків персика

13 Травня 2022, 19:05
Догляд за фруктовими деревами: як боротися з кучерявістю листків персика 856
Догляд за фруктовими деревами: як боротися з кучерявістю листків персика

Кучерявість листків – одна з найбільш поширених і небезпечних грибкових хвороб персика. Уражуються листки, пагони, рідко – плоди.

Про це Район.Шацьк розповіла Віра Оласюк, провідна фахівчиня Волинської обласної фітосанітарної лабораторії.

Рано навесні уражені молоді листки деформуються, нерівномірно розростаються, мають ненормальний гофрований  вигляд і червонувато-рожеве або світло-жовте забарвлення. Приріст уражених пагонів сповільнюється, вони товстіші у порівнянні зі здоровими, мають вкорочені міжвузля, часто викривляються  і засихають.

Обмежує поширеність хвороби знищення опалих листків, видалення і спалювання  уражених пагонів та розеток листків у травні, коли вони добре помітні на деревах (до утворення воскового нальоту).

У період вегетації дерева обприскують одним із препаратів: Бордо Ізагро, Джек Пот, Делан, Косайд 2000,  Кумир, Купер,  Тельдор, Фітал, Хорус 75, Луна Сенсейшен 500, Самшит, Скор 250. Добре зарекомендував себе та обробіток персика після цвітіння біопрепаратами Планриз та Триходермін.

Читайте такожБоротьба з вогнем: шацькі лісівники створюють серед дерев мінералізовані смуги

3% бордоська рідина, як протигрибковий препарат, після розпускання листя і цвітіння, не підходить, бо обпалить дерево. Це можна робити лише ранньою весною, до розпускання бруньок, вдруге – осінню, після опадання листя. Восени обов’язково необхідно проводити збір і спалювання листя, оскільки на них частково залишається інфекція. Пристовбурний круг дерева потрібно перекопати, внести як органічні, так і мінеральні добрива із закладкою їх у ґрунт.

Щоб перемогти цю небезпечну хворобу, важливо  звернути увагу на системність обробок: обприскування до розпускання бруньок, по рожевому бутону, після цвітіння і восени. З метою профілактики хвороби і захисту плодового дерева для посадки персика обирають добре освітлену, не понижену ділянку саду. Такі сорти, як Червонощокий, Київський надранній стійкіші до цієї хвороби, менш захищені – Корнет, Ерлі Корнет, Армголд, Делішес, Коллінз.

Читайте також: Сільське господарство: як Волинь виглядає на тлі інших областей

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024