Україна візьме участь у дослідницьких програмах «Горизонт Європа» та «Євратом»

06 Травня 2022, 09:00
Україна візьме участь у дослідницьких програмах «Горизонт Європа» та «Євратом» 678
Україна візьме участь у дослідницьких програмах «Горизонт Європа» та «Євратом»

Верховна Рада ратифікувала угоду з Європейським Союзом про участь України в Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021–2027 рр.). Також угода передбачає участь нашої країни у Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (Євратом) до 2025 року. За відповідний законопроєкт №0142 проголосували 327 народних обранців.

Про це йдеться у тг-каналі Енергоатом.

Завдяки ратифікації українська сторона зможе завершити внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання чинності Угоди про набуття нашою країною асоційованого членства у цих програмах. Практична ж реалізація Угоди створить сприятливі умови для здійснення науково-дослідницької діяльності й комерціалізації розробок, зокрема в атомній енергетиці, а також для розбудови національної інноваційної екосистеми; залучення фінансування на наукові та інноваційні проєкти.

Читайте також: Екоцид: наслідки і ціна російської агресії

Упродовж десятиліть українські вчені та інноватори «прокладали інтеграційний шлях до ЄС», прокоментував подію Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Відтак повноправне асоційоване членство в програмах «Горизонт Європа» та «Євратом» допоможе нашій державі активно інтегруватися в європейський дослідницький простір. Досить важливо, що це, зокрема, означає і доступ до фінансових ресурсів дослідницьких, наукових та інноваційних програм, а йдеться про близько 100 млрд євро на період їхньої реалізації.

Міністр підкреслив, що в нинішніх надскладних умовах це дасть українським вченим та інноваторам можливість самостійно знаходити на європейському ринку кошти для своїх проєктів, виконувати ж їх – на території України, зокрема під час воєнного стану.

Читайте також: Екологічний тероризм російської армії в Україні

Для довідки: Головні цілі «Горизонту Європи» – розширення дослідницької бази, розвиток цифрових трансформацій, боротьба зі зміною клімату. Передусім йдеться про розвиток енергетичного сектору, радіаційної безпеки, радіокосмічної індустрії.

За даними Міністерства освіти і науки, у 2021 році два українські науково-дослідні проєкти були профінансовані програмою «Горизонт Європа» на 800 тисяч євро.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024