Закарпаття: повідомили основну причину забруднення повітря

14 Лютого 2022, 14:00
Закарпаття: повідомили основну причину забруднення повітря 1293
Закарпаття: повідомили основну причину забруднення повітря

Закарпаття у порівнянні з іншими областями екологічно чистіший регіон України. Чи дійсно це – так, розповідають екологи.

Про це пишуть на сайті Кореспондент.

Майже 80% території області – гори, половина займають ліси. Втім, за даними досліджень Центральної геофізичної обсерваторії ім. Б. Срезневского, повітря в Ужгороді брудніше за повітря в Харкові. У першій половині 2021 року обласний центр Закарпаття зайняв 22-ге місце серед 38-ми міст, які ввійшли в моніторингові дослідження ЦГО ім. Б. Срезневського.

«Місто знаходиться в долині, «в чаші». «В чаші» не в плані пониження, а тому що з усіх боків оточене горами. І роза вітрів має таку особливість, що вітер не продувається, повітря закручується. Над містом часом стоїть смог від викидів з автотранспорту», – каже еколог з Ужгорода, керівниця ГО «Екосфера», Оксана Станкевич-Волосянчук.

Читайте також: Назвали основні забруднювачі повітря у Волинській області 

Справді, найбільшим джерелом забруднення повітря в Закарпатті є транспорт. Як показують дані Держстату, в період 2006-2011 років забруднення повітря було навіть більшим, ніж на Волині, і сягало рівня 90 тисяч тонн. Але потрібно врахувати, що територією Закарпатської області пролягають транзитні шляхи, міжнародні транспортні коридори, вантажні перевезення.

У 2015-2020 роках обсяг забруднення впав майже наполовину. Зменшення обсягів викидів відбулось за рахунок того, що  основних забруднювачів повітря в регіоні «Закарпатгаз» «Прикарпаттрансгаз» зменшили кількість перекачаного газу. Втім, відсоток викидів з рухомих джерел по відношенню до загальної кількості став на рівні 90%.

Читайте також: У Моршині розгулювала зграя диких кабанів 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024