На Рівненщині помітили фазана

13 Лютого 2022, 12:03
Фазан 1102
Фазан

Поблизу села Зірне Березнівської ТГ Рівненського району помітили фазана. 

Він є цінним мисливсько-промисловим птахом, що має дуже смачне м'ясо. В багатьох країнах є улюбленим об'єктом полювання. До того ж його досить часто розводять у спеціалізованих господарствах, пише ITV.

Відео з пернатим розмістив Микола Потейчук у спільноті птахи України.

Внаслідок діяльності людини – браконьєрства, випалювання трави та очерету – чисельність цього виду птаха суттєво зменшилася.

Читайте також: На Волині облік диких тварин проводять із допомогою безпілотників

Фазан звичайний здатний досить швидко пересуватися по землі, а ось здійснити політ – для птиці дуже складне завдання, яке вона долає вкрай рідко. Цей вид фазанів зазвичай селиться в заростях, розташованих у будь-якого водного джерела. Рідко можна зустріти їх на полях і в лісах. Самці ретельно охороняють свою територію, часом навіть до смерті. Це дуже обережний та боязкий птах. За першої нагоди намагається втекти. Дуже гарно бігає та стрибає. Вважається одним з найкращих стрибунів із куроподібних. 

У забарвленні самців різних його видів присутні зелений, фіолетовий, жовтий, золотий і інші насичені кольори. Шкіра навколо очей у них яскраво червона без пір'я. Самки по пташиному звичаю мають непоказну рябу забарвлення в бурих, піщаних або сірих тонах.

Гніздо для кладки фазани влаштовують в траві, зазвичай знаходиться в чагарниках. 

Читайте також: Біля Перекалля зазнімкували красеня-оленя 

У раціон фазанів входить як рослинна, так і тваринна їжа. Своїми потужними ногами вони вміло розкопують в землі різні корінці і насіння, а також жучків і черв'яків. В меню фазана можуть входити ще ягоди і молюски. Восени фазани набирають вагу, а взимку швидко його скидають, оскільки доводиться витрачати колосальні зусилля на видобуток їжі. Протягом короткого зимового дня вони не встигають добути стільки їжі, щоб не витратити власні жирові запаси. Багато особини не доживають до весни.

Всі фазани мають безліч ворогів. «Черв'як – фазан – лисиця» – так виглядає за участю цих птахів приблизний ланцюжок харчування. Фазана звичайного їдять лисиці, койоти, шакали, яструби, тетерев'ятники, сойки, сороки, ворони, хижі птахи.

Читайте також: У Цуманській пущі порахували птахів 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024