На Рівненщині, біля Острога, вперше кільцювали лебедів шийними мітками

24 Січня 2022, 09:00
Біля Острога вперше кільцювали лебедів шийними мітками 649
Біля Острога вперше кільцювали лебедів шийними мітками

На водосховищі біля Острога кільцювали лебедів. Зі слів орнітолога Василя Ільчука завдяки десятьом кільцям на шиях, науковці більше дізнаються про життя птахів. Самому методу збору інформацію вже понад сто років, в області шийне кільцювання використовують вперше.

Орнітолог Василь Ільчук розповів Суспільному: загалом кольоровими шийними мітками позначили десять лебедів, яких упіймали на водосховищі Хмельницької АЕС, що поблизу Острога на Рівненщині.

«Методу кільцювання вже понад сто років, а вже цими пластиковими кільцями шийними то практично вперше зайнялися так серйозно. Минулоріч були пробні варіанти. Є кільця для лап, але у водоплавних лапи перебувають більше у воді й інформацію важко зчитати», – зазначив орнітолог.

За його словами, шийні кільця зробили для області у Польщу, адже за кордоном такий метод використовують давно. На них нанесене спеціальне маркування з чотирьох символів.

«У кожного птаха є свій номер, завдяки йому через центр кільцювання відбувається обмін інформацією. При кільцюванні ми записуємо коли це робили, скільки років птахові, стать тощо. Передавачі ми не ставимо, бо вони дуже дорогі», – сказав Василь Ільчук.

І додав: певної схеми відбору птахів для кільцювання немає. Ловили ті особини, які ближче підходили до людей.

За інформацією Василя Ільчука, з допомогою шийних міток UT05-UT14 науковці зможуть дізнатися куди лебеді полетять після зимівлі, за скільки кілометрів будуть гніздуватися, в яких країнах тощо.

Загалом, уточнив орнітолог, наразі лебеді зимують на багатьох ставах Рівненщини. На Водосховище Хмельницької АЕС кочують на час морозів, а у відлигу повертаються на рідні водойми.

Читайте також: Острог: у Студентсько-викладацькому храмі відбулася спільна молитва за мир в Україні

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024