В музеї фауни Шацького коледжу з'явився новий експонат

09 Січня 2022, 14:05
Сова болотяна (опудало) 791
Сова болотяна (опудало)

Експозиція музею фауни Шацького лісового фахового коледжу періодично поповнюється новими експонатами. Нині експозиційна частина музею складає близько 500 експонатів.

Про це інформують у пресслужбі Шацького лісового коледжу.

 Основа колекції експозиції – натурні об’єкти: опудала тварин і птахів. Свій внесок у збагачення музейного фонду здійснюють студенти коледжу під керівництвом лаборанта-таксидерміста Ярослава Люшука.

Новий експонат – червонокнижний птах Сова болотяна (Asio flammeus).
 
Сова болотяна – птах середніх розмірів (трохи більший за голуба), схожий на сову вухату. Забарвлення з домінуванням жовтуватих або вохристих тонів. Верх рудо-бурий, низ світлий з вузькими довгастими плямами (без поперечних штрихів). Низ грудей, черевце та підхвістя білі. «Вушка» дуже маленькі, ледь помітні (вночі їх притискає).

 

Лицевий диск рудий, з ледве помітними бурими штрихами, чітко не обмежений, через що часто зливається. «Лице» витягнуте, на відміну від плоского лицьового диска сови вухатої.

Очі жовті, з широкими чорними кругами довкола очей. Дзьоб темно-сірий або чорнуватий. Під дзьобом біле пір`я. Між очима білі валики у вигляді півмісяців.

Самки більші за самців, зазвичай з густішими плямами. Крила досить довгі, знизу світлі, з широкими білими полями, чорними плямами на згинах. У птаха в польоті крила зігнуті в кисті, однак кут згину достатньо тупий. Знизу на хвості 3 смуги і 1—2 прикриті.

На відміну від багатьох інших сов часто полює вдень, зазвичай же в сутінках. Навесні при світлі заходу сонця можна побачити характерний шлюбний політ самця з різкими зниженнями та підйомами, крутими поворотами, з повільними й глибокими помахами крил, серіями ударів крилами перед собою в піке.
 
Загальна чисельність популяції виду в Україні точно не відома; ймовірно, вона становить 850–1700 пар. З 1960-х рр. відбувається значне зниження щільності гніздування. Відносно звичайним буває тільки у роки підйому чисельності основних видів жертв — мишоподібних гризунів. Скорочення чисельності спричиняють сільгоспроботи з використанням техніки, випасання худоби, випалювання рослинності у весняний період та безпосередній відстріл мисливцями.

 

Гнізда влаштовує виключно на землі. Гніздо розташовується серед високої трави або під прикриттям куща. Болотяна сова на відміну від інших сов зрідка самостійно будує гніздо. В кладці від 4 до 10, частіше 5—6 круглястих яєць білого забарвлення.

Пташенята в першому пуховому вбранні білі з рожевим відтінком і сіруватим дзьобом.

Сова Болотяна (Asio flammeus) включена до Червоної книги України (2009), до Конвенції з міжнародної торгівлі видами дикої фауни і флори, що вимирає (CITES) та Бернської конвенцій. Разом з іншими птахами охороняється в заповідниках та національних природних парках України.
 
До слова, музей фауни коледжу – єдиний на Волині, має широку популярність: учні шкіл, коледжів, студенти вищих навчальних закладів, а також інші відвідувачі із задоволенням приходять на екскурсії. Адже пізнання регіональної фауни під час екскурсій має подвійний результат: по-перше, розширює уявлення про тваринний світ на землі, і по-друге – про види тварин рідного краю, «малої Батьківщини».
 
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024