Перед Різдвом в селищі Іваничі зацвіла «Христова троянда»

07 Січня 2022, 11:28
У переддень Різдва в Іваничах зацвіла «Христова троянда» 879
У переддень Різдва в Іваничах зацвіла «Христова троянда»

Посеред зими, якраз напередодні Різдвяних свят, біля одного з багатоквартирних будинків, що на вулиці Грушевського в Іваничах, зацвіли дивовижні квіти – морозники. Їх ще називають різдвяними розами або ж христовими трояндами.

Про це йдеться на сайті БУГ.

Місцева мешканка, яка й доглядає за ними, розповідає, що ці ніжні квіти зацвітають щорічно наприкінці грудня незалежно від погоди і тішать очі своєю красою кілька місяців.

Читайте також: У Рівному серед зими зацвіла фіалка 

«Вони – довговічні. Ростуть і цвітуть багато років поспіль від грудня до березня, не дивлячись на сніг, холод і льодяний вітер. Єдине, що люблять затінок. Я кожного року рву їх на Різдво і ці білосніжні квіти прикрашають святковий стіл і дивують усіх, хто їх бачить», – каже жінка.

До слова, за однією з легенд, прекрасні квіти виросли серед зими біля стін хліва, де народився Ісус. За іншою – вони розцвіли на місці зруйнованих у сніг сліз бідної дівчинки, яка плакала через те, що не може нічого подарувати новонародженому сину Божому. З тих пір, мовляв, і повелася традиція дарувати на Різдво букети морозників, які зацвітають в середині зими.

Читайте також: У Сваляві розквітають перші підсніжники 

Не дарма в Англії рослину називають «різдвяною» або «Христовою трояндою». У Німеччині ці квітки у горщику – традиційний різдвяний подарунок: легенда розповідає, що маленький підпасок, засмутившись, що у нього немає дарів для новонародженого Ісуса, гірко заплакав, і на тому місці, куди впали його сльози, розцвіли прекрасні квіти, які хлопчик зібрав і приніс у дар немовляті-Христу. Відтоді у Європі їх називають «трояндою Христа», а в Англії – Різдвяними розами або Розами Великого посту.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024