Пуща Радзівіла: Зеленський ініціював створення нацпарку на Сарненщині

03 Січня 2022, 13:39
Річка Ствига 1295
Річка Ствига

Президент України Володимир Зеленський підписав укази, якими передбачено створення національних природних парків «Пуща Радзівіла», «Куяльницький» і «Холодний Яр». Парки перебуватимуть у сфері управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Створення національного природного парку «Пуща Радзівіла» передбачена на території Сарненського району Рівненської області.  Відповідно до указу глави держави № 4/2022До до складу включається 24 тисячі гектарів земель державної власності. 

Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво президента України. 

«Пуща Радзивіла» стане третім національним парком у Рівненській області і збільшить природно-заповідний фонд області на 1%. Він приєднається до двох наявних національних природних парків в області – Дермансько-Острозького і Нобельського.

За інформацією Міндовкілля, ці території є унікальними і розташовані в басейні річки Ствіга. Тут дуже цінні водно-болотні угіддя, озера та ставки. Також тут мешкає багато представників Червоної книги України. Природні комплекси Нацпарку   та об’єкти українського Полісся мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову та освітню цінність, що буде сприяти розвитку туризму на Рівненщині.

До «Пущі Радзівла» увійдуть:

  •  22 427,1588 га земель лісогосподарського призначення, з яких16 299,9549 га вилучають у ДП Рокитнівського лісового господарства та 6 127,2039 га у Остківського лісового господарства;
  • 1 823,4 га земель запасу водного фонду, лісогосподарського , природно-заповідного та іншого призначення;
  • 14, 7482 га земель запасу сільськогосподарського призначення.

Також планується збільшення меж території Карпатського біосферного заповідника, національного природного парку «Меотида», національного природного парку «Вижницький» та ботанічного заказника загальнодержавного значення «Староманзирський». 

Так, указом Президента № 2/2022 передбачено створення на території Черкаської області національного природного парку «Холодний Яр» (Черкаський район), до складу якого передається у постійне користування 6,8 тис. га земель державної власності.

Згідно з указом № 3/2022, на території Березівського та Одеського районів Одеської області створюється національний природний парк «Куяльницький». До його території включається 10,8 тис. га земель державної та комунальної власності.

Крім того, указом № 5/2022 змінено межі території Карпатського біосферного заповідника, до складу якого увійдуть 17,9 тис. га земель, що вилучаються в держпідприємств «Мокрянське лісомисливське господарство», «Брустурянське лісомисливське господарство», «Хустське лісове дослідне господарство», «Великобичківське лісомисливське господарство», «Рахівське лісове дослідне господарство».

Відповідно до указу № 6/2022, погоджено включення до території національного природного парку «Вижницький» 131 га земель державної власності на території Вижницького району Чернівецької області, а до території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Староманзирський» – 99 га земель державної власності на території Болградського району Одеської області.

Указом № 7/2022 до території національного природного парку «Меотида» передбачено включення 580,2 га земель державної власності, що розташовані за межами селища міського типу Ялта, сіл Мелекіне, Урзуф Мангушської селищної територіальної громади Маріупольського району Донецької області.

Згідно з документами, Кабінет Міністрів має забезпечити затвердження у шестимісячний строк положення про новостворені парки та внести зміни до положень про вказані природоохоронні об’єкти, межі яких були розширені.

Уряд повинен до 2024 року вирішити питання щодо надання земель.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024