На Володимиреччині створять пралісову пам'ятку природи

27 Грудня 2021, 17:00
На Володимиреччині створять пралісову пам'ятку природи 1184
На Володимиреччині створять пралісову пам'ятку природи

Рівненська облрада прийняла рішення створити три пралісові пам'ятки природи у двох різних лісгоспах. Загалом це стосується земель площею у майже 310 га. На цих територіях будуть діяти заборони ведення будь-якої господарської діяльності.

Про це повідомляє «Суспільне».

Депутати сесії Рівненської обласної ради 17 грудня прийняли рішення створити пралісові пам'ятки природи на території області. Найбільшою такою пам'яткою стане «Макове болото» площею у 259,8 га.

У проєкті рішення та у пояснювальній записці до нього, опублікованих на сайті Рівненської облради, йдеться про створення ще двох пралісових пам'яток природи місцевого значення. Це «Лісівська» та «Крушини» на території Дубровицького лісгоспу Сарненського району.

Що відомо про пам'ятки

Найбільшою з трьох пралісових пам'яток стане «Макове болото» на території Володимирецького лісгоспу Цепцевицького лісництва Вараського району. Площа пралісу – 259,8 га

На території «Макового болота» – старовікові ліси та болотиста місцевість. Вчені вважають ці ліси наближеними до пралісів та характеризують їх як високою природоохоронною та науковою цінністю.

Другою за розміром стане пам'ятка природи місцевого значення «Крушини» у Дубровицькому лісгоспі Літвицького господарства Сарненського району. Площа «Крушинів» – 30 га, вкрита природними сосновими та вільховими лісами. Вік цих лісів – 100-140 років.

Найменша територія серед трьох пралісів у пам'ятки «Лісівська» Дубровицького лісгоспу Лісівського лісництва – 20 га. Ці землі порослі сосновими лісами, віком 100-120 років та є середовищем раритетного біорізноманіття Полісся.

Що чекає на праліси

Надання статусу пралісових пам'яток природи завершить етап реалізації «Полісся – дика природа без кордонів: збереження одного із найбільших у Європі природних регіонів», який проводить громадська організація «Українське товариство охорони птахів». Саме ця організація провела ідентифікацію пралісів, квазіпралісів та природних лісів на Рівненщині у 2020 році.

«За матеріалами ідентифікації на території лісогосподарських підприємств визначено ділянки, що відповідають критеріям «природний ліс». Частина ідентифікованих ділянок знаходиться за межами об’єктів природно-заповідного фонду і відповідно до чинного законодавства можуть бути віднесені до пралісових пам’яток природи», – йдеться в обгрунтуванні рішення облради.

Після надання зазначеним територіям статусу пралісових пам'яток природи на них заборонять будь-які господарські роботи, особливу вирубку лісу.

Читайте також: Жителів Рівненщини закликають бути обережними: на дорогах ожеледиця

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024