Еко меблі: як популярні компанії оптимізують свою роботу з найменшою шкодою для довкілля

19 Грудня 2021, 11:15
Еко меблі: як популярні компанії оптимізують свою роботу з найменшою шкодою для довкілля 778
Еко меблі: як популярні компанії оптимізують свою роботу з найменшою шкодою для довкілля

Лісова опікунська рада (FSC) в Україні провела четвертий «Лісовий діалог» — круглий стіл на тему  розвитку системи як публічних, так і приватних зелених закупівель на внутрішньому ринку.

Подія відбулася 15 грудня. Про це повідомляє Лісова опікунська рада.

На заході, що пройшов в Києві, обговорили питання, як запобігти глобальній кліматичній зміні, зберегти природні ресурси та екосистеми, одночасно отримати економічну вигоду можливо завдяки механізму зелених закупівель. 

Читайте також: Лісові закупівлі: як запобігти глобальній кліматичній зміні та отримати від цього вигоду 

Заступниця генерального директора ДП «Прозорро» Наталія Шимко відзначила, що замовники тендерів ставляться з обережністю до застосування екологічних критеріїв, адже контролюючі органи фокусуються на боротьбі зі завищенням цін, тож із підозрою ставляться до замовників, які обрали переможною не найдешевшу пропозицію. 

На її думку, необхідним є просвітництво щодо теми зелених закупівель саме серед працівників системи контролю, і тоді замовники без застережень закуповуватимуть більш сталу продукцію. У планах ДП «Прозорро» — запровадження електронної тендерної документації, яка передбачатиме відкрите електронне поле для внесення екологічних характеристик до предмета закупівлі. 

Це дозволить забезпечити можливість електронного моніторингу, тобто  дізнатись, чи застосовує замовник вимоги до екологічних характеристик і які саме. Сьогодні здійснити такий аналіз зелених закупівель можливо лише в ручному режимі. 

Представниця Антимонопольного комітету України Катерина Мінова розповіла про активну і систематичну роботу органу над зверненнями щодо зелених закупівель учасників тендерів. Кожен випадок розглядається на відповідність до ЗУ «Про публічні закупівлі», який і регламентує використання таких критеріїв. 

Для рітейлу сьогодні надзвичайно важливим є перехід до більш сталої моделі роботи. Впродовж найближчих років компанії JYSK та Leroy Merlin планують повністю перейти на продаж меблів і пакування, сертифікованого за міжнародно визнаними схемами сертифікації, про що розповіли представниці підприємств Юлія Попович та Ірина Романчук. Завдяки таким змінам, бізнес намагається зменшити свій вплив на довкілля та сприяти більшій сталості лісових екосистем. 

Читайте також: Як зберегти природні ресурси та екосистеми з економічною вигодою: експерти розповідають про механізм зелених закупівель 

«Експорт меблевої продукції цього року склав понад 1 млрд доларів, що на 43% більше ніж минулого року. І 88% від усього об’єму склала продукція, щодо якої підтверджено законність і сталість походження згідно з вимогами європейського ринку», — поділилася даними членкиня правління Української асоціації меблевиків Оксана Донська

Вона зауважила, що меблевики-експортери є флагманами розвитку і внутрішнього ринку.  Адже вони постачають до великих вітчизняних торговельних мереж продукцію, яка уже типово відповідає екологічним критеріям. Гарним стимулом розвитку екосвідомості для малих та мікровиробників — є об'єднання в меблеві кластери та співпраця з операторами ринку. Адже ритейлери вимагають від постачальників наявність сертифікатів походження деревини та екомаркування.  

Учасники круглого столу дійшли згоди, що поштовхом до розвитку системи зелених закупівель в країні має стати: 

  • підвищення обізнаності широкого загалу з питань зелених закупівель;

  • зміна споживчих уподобань завдяки підвищенню довіри до відповідності продукції екологічним критеріям і характеристикам;

  • розробка та удосконалення інструментарію реалізації екологічної політики щодо питань зелених закупівель та його впровадження до системи державних та бізнес рішень;

  • підвищення контролю добросовісності марковань і декларацій продукції, що представлена на ринку.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024