Як відродити та збільшити природно-заповітний фонд Полісся: результати роботи міжнародної екоініціативи

17 Грудня 2021, 12:27
Як відродити та збільшити природно-заповітний фонд Полісся: результати роботи міжнародної екоініціативи 715
Як відродити та збільшити природно-заповітний фонд Полісся: результати роботи міжнародної екоініціативи

Для збереження природних територій Полісся Міжнародний природоохоронний проєкт «Полісся – дика природа без кордонів» три роки проводить роботи по збереженню та відновленні екології в цьому регіоні.

Ініціатива розпочалася у 2019 році, діятиме до 2023. Про це повідомили представники Українського товариства охорони птахів.

Читайте також: Пралісові пам'ятки природи, нові заказники та допомога тваринам: як українці та європейці рятували Полісся 

У 2021 році в рамках проєкту провели опитування місцевого населення Полісся на тему: «Що нам відомо про унікальну природу регіону».  Загальна кількість опитуваних сягнула 3160 респондентів. Висловити думку можна було в онлайн форматі, а також заповнивши друковану версію. 

За результатами опитування експерти ТОП сформували тематику еко-просвітницької програми, яка базується на виявленій недостатній поінформованості громадськості про природу, зокрема про червонокнижні види рослин і тварин, екосистеми Полісся, природно-заповідний фонд тощо, і запланована для реалізації у наступний період впровадження проєкту.

Щороку в рамках впровадження проєкту надають матеріально-технічну підтримку НПП та ПЗ, які  розташовані на проєктній території. Мотоцикли, польове обладнання, оргтехніка тощо передані 7 природно-заповідним установам для підвищення адміністративно-природоохоронної спроможності.

З початку реалізації проєкту сформували дев'ять волонтерських груп «Хранителі природоохоронних територій особливого контролю». Волонтерськими осередками вибрані та обстежені території опікування, розпочата їх паспортизація. Частина груп  забезпечені першим технічним обладнанням – біноклями і фотокамерами для власного природоохоронного моніторингу.

Наступні два проєктні роки мають на законодавчому та міжнародному рівнях закріпити всі напрацьовані подання. Команда працюватиме над тим, щоб досягнути підписання Указів президента про створення Національного природного парку  «Пуща Радзивіла» (24 265,31 га) на Рівненщині, розширення  Рівненського ПЗ і  Нобельського НПП  загалом на 5343 га  та 2 пралісових пам'яток природи загальнодержавного значення на площі 384,9 га. 

Для удосконалення природоохоронних територій та їхнього ефективного функціювання проєктом подані для погодження із землекористувачами та  затвердження на сесіях обласних рад  створення нових ландшафтних заказників «Плав» ( 1070,0 га), «Сидорче» (1678,7 га), «Урочище Мокре» (76.7 га), «Зимуха» (98,8 га) і лісового заказника місцевого значення «Велідницький» (10,9 га) та розширення загальнозоологічного заказника місцевого значення «Берльоне» на 1021,7 га у Житомирській області;   місцевого значення на площі 417,6  га у Рівненській області; створення нових ландшафтних заказників місцевого значення «Маневицький» (566,2 га) та «Стирський» (5519,7 га) на Волині. Таким чином Полісся стане регіоном, який акумулює в собі найбільшу територію збереженої природи, відіграючи важливу роль у світовій стабілізації перед глобальними кліматичними змінами.

Також у новому році закінчиться перша арт-резиденція на Поліссі від Програми вразливих ландшафтів (Endangered Landscapes Programme) за фінансування фундації «Аркадія – благодійний фонд Лісбет Раузин та Пітера Болдвіна». Грантову підтримку отримав український проєкт, який досліджує унікальну культурну традицію бортництва Полісся. У 2022 році автори арт-проєкту оприлюднять зібраний матеріал  цікавою творчою презентацією.  

 

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024