Пралісові пам'ятки природи, нові заказники та допомога тваринам: як українці та європейці рятували Полісся

16 Грудня 2021, 08:11
Пралісові пам'ятки природи, нові заказники та допомога тваринам: як українці та європейці рятували Полісся 1677
Пралісові пам'ятки природи, нові заказники та допомога тваринам: як українці та європейці рятували Полісся

Для збереження природних територій Полісся Міжнародний природоохоронний проєкт «Полісся – дика природа без кордонів» три роки проводить роботи по збереженню та відновленні екології в цьому регіоні.

Ініціатива розпочалася у 2019 році, діятиме до 2023. Про це повідомили представники Українського товариства охорони птахів.

Основними напрямками роботи проєкту та діяльності наукових експертів стали пошук для збереження пралісів та старовікових природних лісів, місць існування рідкісних видів тварин; розширення та підвищення міжнародного статусу природоохоронної мережі Полісся; відновлення водно-болотних угідь; співпраця з місцевими громадами для екологічно сталого соціально-економічного  розвитку та підтримка волонтерських еко-ініціатив.

 На кінець третього року проєкту завершені всі основні польові дослідження регіону. Зібрані дані  використані для підготовлення пакетів документів для розширення та підвищення статусу природоохоронної мережі Полісся.  

Завдяки проєкту природоохоронна мережа Полісся може зрости на 32 об'єкти  природно-заповідного фонду. 

Підготовлені та подані до органів державної Житомирської, Рівненської, Волинської ОДА пакети документів на створення 19 пралісових пам'яток природи, 12 заказників, Національного природного парку «Пуща Радзівіла»  та розширення 7 об’єктів

Загальна площа зросла на 340,2 га. Робота по розширеннюприродозаповідного фонду триває. 

 В рамках проєкту номіновано 13 нових об'єктів Смарагдової мережі (загальна площа 171 272,7 га). Номінації прийняті до розгляду Постійним комітетом Бернської конвенції. На наступний рік очікують приємних нових про розширення Смарагдової мережі Полісся.

Ініційована та розроблена номінація на біосферний резерват «Центральне Полісся» площею 591, 2 га  в межах Житомирської та Рівненської областей. 

Попередні дослідження, які проводились на пропонованій території біосферного резервату показали, що вона має унікальні  цінності, щоб бути визнаною ЮНЕСКО біосферним резерватом. 

Це в першу чергу природні скарби європейського та світового масштабу. 

Збережена природність ландшафтів і рослинного покриву на величезній суцільній площі – більше ніж 0,5 млн. га, завдяки неосяжній площі лісо-болотних масивів. Важливою складовою також є традиційна культурна спадщина:  велика кількість  археологічних пам’яток давнини національного та місцевого значення (стоянки, поселення, городища, замчища, окремі кургани та кам’яні хрести); архаїчне житло; автентичність місцевого населення (етнічна група - поліщуки), народні звичаї; традиційні поліські ремесла і промисли, зокрема, бортництво.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024