Місцева молодь привертає увагу до екологічних проблем Шацького краю

05 Грудня 2021, 08:35
Місцева молодь привертає увагу до екологічних проблем Шацького краю 923
Місцева молодь привертає увагу до екологічних проблем Шацького краю

Полігон твердих побутових відходів Шацької громади переповнений на 120 %. Тому проблема сортування сміття тут є дуже актуальною.

Таку ситуацію виявили ще в 2019 році. Про це інформує Волинський інститут права.

Завдяки проєкту, що реалізувала команда активістів та місцевих посадовців у вересні – жовтні цього року, в Шацьку вчили сортувати сміття.

У червні на Волині відбулася чотириденна «Школа адвокації та партисипації» від українсько-німецької програми «Київський Діалог» та громадської організації «Волинський Інститут Права» (ВІП). Участь в цьому заході взяли представники шести громад (в тому числі й Шацької).

«Я й раніше відвідувала подібні заходи, але саме це навчання систематизувало мої знання і навички. Завдяки крутим тренерам, ідея нашої команди змінити ситуацію поводження зі сміттям та підвищення екокультури мешканців стала чіткішою» – розповідає представниця громадської організації «Еколого-культурне об’єднання «Буг» Катерина Баришева.

 З її слів, знання, які там отримали використали для написання заявки на Конкурс мінігрантів від «Київського Діалогу» та ВІПу. Таким чином, проєкт «Відсортуй сміття – подаруй майбуття» підтримали.

Реалізовували цю ініціативу у вересні та жовтні. Зокрема, організували прибирання місцевих озер, опитали жителів громади на тему сортування сміття і компостування, облаштували екокуточки. Щодо останнього, то зокрема на стіні шацького будинку культури, яку планують використовувати як екран для вуличних кінопоказів, створили два мурали на екотематику. Також встановили інформаційний стенд та лавки з піддонів. 

Читайте також: У Шацьку з'явився екологічний мурал

Ще один захід – це форум «Взаємодія влади, бізнесу та громадськості у вирішені проблеми надлишку сміття на території громади»

«Є у нас свідомі підприємці, які на своїх базах відпочинку, готелях, ресторанах самотужки роздільно збирають сміття. Тому, на форум  ми запросили їх», – ділиться враженнями керівник «Еколого-культурного об’єднання «Буг», головний спеціаліст відділу економічного розвитку, інфраструктури, залучення інвестицій Шацької селищної ради Микола Полінкевич.

З його слів, також залучили представників місцевої влади та активістів, щоб разом напрацювати зміни до програми сортування сміття. Вона вже була та потрібно її вдосконалити.

 Захід вийшов конструктивний і показав, що в людей є бажання до дій.

Як і передбачав проєкт, за результатом форуму створили робочу групу, що надалі працюватиме над змінами у частині сортування сміття до чинної профільної програми. 

Водночас на думку Миколи Полінкевича та Катерини Баришевої, найважливіша мета проєкту – привернення уваги до теми сортування сміття.

«Зрозуміло, що зменшити розміри сміттєзвалища і покращити екокультуру людей за два місяці – не можливо. Водночас за цей час зробили перші кроки, які  мотивуватимуть мешканців Шацької громади до подальшої роботи в цьому напрямку», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Реалізація цієї ініціативи у Шацькій громаді відбулася в рамках проєкту «Розбудова соціального капіталу громадських ініціатив в українських регіонах», за підтримки німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

Проєкт має на меті посилити адвокаційну спроможність громадських ініціатив у Полтавській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській та Волинській областях шляхом проведення тренінгів, отримання досвіду проєктного менеджменту, доступу до мереж і експертизи, а також обміну кращими практиками з інших регіонів і країн.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024