Конфлікт на Волині: агрофірмі надали землю селян чи земля досі належить селищній раді?

01 Грудня 2021, 17:30
Конфлікт у Грабово: агрофірмі надали землю селян чи земля досі належить селищній раді? 1238
Конфлікт у Грабово: агрофірмі надали землю селян чи земля досі належить селищній раді?

До Шацької селищної ради надійшло звернення від жителів села Грабове. В документі, під яким підписалися 122 місцеві мешканці, йшлося про конфлікт селян з приватним підприємством «Агрокрай». 

Про це інформують у Шацькій селищній раді 

На черговій сесії селищної ради надали дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо того, щоб встановити межі земельних ділянок  на території Грабівського старостинського округу.

Люди скаржаться на те, що агрофірма, якій надали в оренду землю для вирощування зернових культур, нібито пропонує їм підписувати «порожні» договори та господарює на ділянках, де їм були виділені земельні паї.

29 листопада Сергій Карпук, Шацький селищний голова, зустрівся з мешканцями села Грабове, аби спільно обговорити ситуацію, що склалася, та прояснити незрозумілі для них моменти. До діалогу долучилися Віталій Юрчук, начальник відділу земельних відносин виконавчого комітету Шацької селищної ради, Ігор Кобеля, власник компанія «Агрокрай», та представники відділу головного управління Держгеокадастру.

«Цьогоріч на території громади агрофірми взяли в оренду близько 3000 га землі. До місцевої казни вони сплачуватимуть 12 % від нормативної грошової оцінки, тобто 1000-1300 гривень за гектар. Це кошти, які використаємо на благо громади і людей», – зазначив очільник громади. На території Грабівського округу приватне підприємство «Агрокрай» взяло в оренду паї. Як виявили, це ділянки, на які ще не виготовили документи, і відповідно в Державному земельному кадастрі про них відсутні відомості», – зазначив очільник громади.

З його слів, поки люди не стали повноцінними власниками цих земель, ними розпоряджається селищна рада.

За словами Сергія Карпука, землю в оренду компанії «Агрокрай» надали на десять років.

Словом, як тільки люди оформлять право власності, то зможуть користуватися землею, а приватне підприємство такого права вже не матиме.

«Ваші державні акти повністю чинні, тому землю в вас ніхто не забере», – наголосив селищний голова.

Щоб прискорити процес приватизації, мешканці села Грабове повинні виготовити обмінні файли, які включають дані стосовно меж земельної ділянки, Площу, призначення, право на набуття цієї земельної ділянки, дані про власника землі, про виконавця робіт із землеустрою та інше.

Це необхідно зробити з метою їх внесення до  бази даних Державного земельного кадастру. Для цього їм потрібно звернутися до проєктних організацій та скористатися їхніми послугами.

Селищний голова зазначив, що якщо до 1 січня 2025 року люди не оформлять відповідне право власності, це свідчитиме, що вони відмовилися від одержання земельної ділянки. Тому зволікати не варто.

Щоб усунути всі негативні моменти та непорозуміння, пов'язані з орендою, місцевих жителів запрошують в адмінприміщення села Грабове для отримання консультацій та обговорення з представниками селищної ради та фірмою-орендарем ситуації по кожному земельному паю.

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024
16.03.2024