У громаді на Старовижівщині взялися за системне вирішення екопроблем

23 Листопада 2021, 12:06
У Смідинській громаді взялися за системне вирішення екопроблем 521
У Смідинській громаді взялися за системне вирішення екопроблем

Актуальні проблеми довкілля, шляхи їхнього вирішення та суми коштів під конкретні екозаходи – все це буде зазначено в чинній стратегії розвитку Смідинської територіальної громади.

З огляду на важливість теми охорони навколишнього середовища місцева влада за експертної підтримки громадських активістів вирішила напрацювати відповідні зміни до головного планового документа громади. Відбувається це в рамках проєкту Волинського Інституту Права (ВІП) «Супровід Смідинської громади у процесі реалізації заходів з охорони довкілля», що був підтриманий міжнародним фондом «Відродження» та Європейським Союзом. Про це Район.Стара Вижівка повідомили у громадській організації «Волинський Інститут Права».

 «Більші чи менші проблеми екології є скрізь. Одні вирішують їх за принципом – гасимо полум’я, коли припече. Другі одягають протигаза, аж поки не згорить хата. Треті думають про те, що зробити, щоб іскра не стала яскравим полум’ям. Рада, що у Смідинській громаді пішли останнім шляхом», – зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Важливо, що напрацьовувати зміни до стратегії будуть із залученням мешканців. Тому на початку листопада представники ВІПу та місцевої влади відвідали села громади – Смідин, Рудня, Журавлине, Біличі, Зачернеччя та Паридуби. Говорили з усіма зацікавленими про проблеми довкілля та як їх можна вирішити.

«Якщо підсумувати все сказане під час зустрічей, то більшість висловлювалася про проблеми поводження з твердими побутовими відходами. Важливо, що люди розуміють погані наслідки такої ситуації і готові до змін. Друге – компостування є більшою мірою винятком з правил, ніж поширеною практикою. Третє – є чимало людей, які не знали, що за послугу вивезення сміття треба платити. Водночас найважливіше, що чимало присутніх питало у нас, що робити далі і як вони можуть допомогти», – зазначає експертка з питань екології Інна Войло.

Надалі планується створення робочої групи за участі посадовців місцевого самоврядування, депутатів, активних мешканців Смідинської громади й представників Волинського Інституту Права. Саме вони на основі напрацьованої під час згаданих заходів  інформації мають напрацювати зміни до стратегії.

«Стихійні сміттєзвалища, паління трави, сортування та вивіз сміття – це основні екологічні проблеми, які є в нашій громаді. Якщо далі не займатися їх вирішенням, то руху не буде. Напрацювання та затвердження відповідних змін до стратегії є важливим, щоб не просто працювати, а забезпечити системні зміни. Тому працюємо далі в цьому напрямку», – вважає заступник голови Смідинської територіальної громади Олександр Приходюк.

Читайте також: Старовижівщина: пізньоосінні краєвиди озера Луки

Довідково:

Матеріал підготовлено Волинським Інститутом Права за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компонента проєкту EU4USociety. Матеріал показує позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024