Верховна Рада підтримала законопроєкт «Про ринок деревини»

20 Листопада 2021, 12:06
Деревина / Фото ілюстративне 1310
Деревина / Фото ілюстративне

За відповідний законопроєкт №4197-д «Про ринок деревини» проголосували 276 народних депутатів.

Про це повідомляє Укрінформ.

Метою законопроєкту є комплексне врегулювання відносин, пов’язаних з купівлею-продажем деревини, а також визначення правових, економічних та організаційних засад функціонування ринку деревини, що сприятиме розвитку цього ринку і забезпеченню інтересів усіх його учасників.

Проєкт спрямований також на узгодження положень закону про ринок деревини з іншими законами в частині роботи лісового порталу, який є важливим у забезпеченні максимальної публічності ринку деревини.

Окрім того, на виконання рекомендацій арбітражу зі спору між Україною і ЄС про заборону експорту необробленої деревини (лісу-кругляка), який визнав, що Україна має право обмежувати експорт лісу за певних обставин.

Проте зауважив, що така заборона має бути відкоректована з урахуванням повного права України регулювати цю сферу діяльності відповідно до статей 290 і 293 Угоди про асоціацію.

Законопроєкт доповнили новим розділом щодо гарантій сталості міжнародного обігу необробленої деревини, яким пропонується врегулювати деякі питання щодо заборони експорту лісоматеріалів та окремих виробів з деревини рідкісних порід дерев, визначити перелік необхідних документів для отримання права експорту деревини та лісоматеріалів необроблених.

Прийняття та введення в дію цього закону забезпечить сталий розвиток ринку деревини та виробів з неї, запровадить прозорі умови для учасників ринку, дозволить належно захистити права та інтереси усіх учасників ринку, мінімізує корупціогенні фактори в галузі, надасть можливість державі та громадськості здійснювати контроль за обсягами заготівлі та продажу деревини, що дозволить урегулювати питання з незаконною заготівлею та реалізацією деревини.

«І тут мав би бути пост про те, яке чудове відрядження на деревообробні підприємства на Рівненщині і на Волині в мене було минулого тижня – але слово «чудово» погано вписується в історію про те, яка криза зараз відбувається у деревообробній галузі, і численні розповіді про «договірне» регулювання ринку, та те, що внаслідок непрозорості та дефіциту сировини ті деревообробні підприємства, на яких я побувала, опинились в ситуації, коли вони не мають сировини, склади – пусті (як на фото), і попри бум на зовнішніх ринках, вони змушені скорочувати виробництво - та персонал – в Україні», – коментує перша заступниця Директора Prozorro.Продажі Дарина Рябкова.

Читайте також: У Луцьку затримали водія, який перевозив незаконну деревину

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024