Депутати Шацької звернулися до обласної ради щодо забруднення території біля котельні санаторію «Лісова пісня»

29 Жовтня 2021, 16:20
Котельня санаторію "Лісова пісня" 1283
Котельня санаторію "Лісова пісня"

26 жовтня під головуванням Сергія Карпука, Шацького селищного голови, відбулася чергова 16 сесія Шацької селищної ради.

Обранці громади прийняли звернення до Волинської обласної ради, в якому описали проблему забруднення навколишньої території внаслідок роботи котельні Волинського обласного санаторію «Лісова пісня», – повідомляє журналістка Район.Шацьк.

Депутати Шацької селищної ради, стурбовані ситуацією, що склалась на території Волинського обласного санаторію «Лісова Пісня», зокрема роботою котельні санаторію, діяльність якої спричиняє негативний вплив на стан довкілля, викликає соціальну напругу мешканців села Гаївка та погіршує туристичну привабливість регіону.

Як вказано у зверненні, жителі села Гаївка обурюються цією проблемою, адже вже не перший рік поспіль вони змушені дихати димом та пилом, який підіймається в повітря та розноситься по території села та прилеглого лісу.

Місцеві скаржаться, що пил разом з летючою золою осідає на вікнах садиб, на відкритих альтанках, випраній білизні, зелених насадженнях (на всіх відкритих поверхнях). Мешканці не можуть навіть провітрювати власні будинки ні влітку, ні взимку, відкриті балкони не можуть використовуватись за призначенням, тому, що за декілька годин такі вкриваються шаром пилу та золи.

Невисока димова труба котельні переломилася багато років назад. 

У вітряну погоду цей весь дим, а також пил, зола (як від свіжопривезеного торфу при його розвантаженні, так і відходів від спалювання, які складуються просто неба) розноситься по прилеглій до котельні території миттєво. Взимку сніг навколо котельні забарвлюється у графітовий колір.

Депутати звертають увагу, що при спалюванні торфу викиди парникових газів зростають в рази, окремі компоненти у 20 разів, найбільш небезпечними серед яких є двоокис сірки (SO2) та діоксини. І, що найбільш небезпечно, ці сполуки від спалювання торфу викидаються в атмосферне повітря в межах села, що є зовсім не прийнятним.

Оскільки Волинський обласний санаторій «Лісова Пісня» належить до обласної комунальної власності (Волинської обласної ради), то депутати просять власника об’єкту, втрутитись у ситуацію, що склалась, та усунути негативних наслідків роботи котельні санаторію.

Читайте також: У Шацьку молодь вчили, як поводитися зі сміттям

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024