Голова однієї громади Любомльщини вивчав в Австрії досвід сортування і переробки сміття

30 Жовтня 2021, 10:37
Делегація в Австрії 655
Делегація в Австрії

У Вишнівській сільській територіальній громаді знають, що розв'язання питання щодо побутових відходів – на часі.

Вивчаючи практику європейських держав і шукаючи шляхи розв'язання цієї проблеми, сільський голова Віктор Сущик зацікавився методикою австрійського підприємця Крістіана Чернера, який має 40-річну практику поводження з твердими побутовими відходами та планує реалізувати кілька проєктів в Україні, зокрема на Волині та Львівщині. Про це інформують на сайті Вишнівської громади.

З метою вивчення досвіду щодо поводження з відходами згідно зі стандартами ЄС та норм ДБН з дотриманням соціально прийнятних норм  для населення та підприємств і щодо можливого будівництва сучасного полігону з поетапним впровадженням сучасного поводження з відходами, Віктор Сущик у складі делегації посадовців Волинської області побував з ознайомчою поїздкою в Австрії.

Представники делегації відвідали австрійські підприємства, які спеціалізуються на сортуванні та переробленні сміття, старий рекультивований полігон відходів, якому вже понад сорок років і з якого сьогодні видобувають тридцять мільйонів кубометрів газу за сучасними технологіями.

На підприємствах з перероблювання ТПВ майже немає ручної праці, використовується потужна техніка, машини та сучасні комп'ютерні технології. Кожне домогосподарство сортує окремо пластик, інші відходи, що переробляються та й окремо органіку, що відправляється на компостний завод.

Що цікаво – на сміттєсортувальному заводі, розташованому в центрі міста з населенням понад двісті тисяч осіб, немає неприємного запаху. Його розміщення говорить про екологічну безпеку таких підприємств.

Всі відходи сортуються на різні фракції, згодом пресуються і довозяться на підприємства, які займаються переробленням сміття. Незначна частина, яку неможливо відсортувати, подрібнюється і відвозиться на полігон для заховання.

Крістіан Чернер вже кілька разів відвідував Вишнівську сільську раду, оглянув полігон ТПВ та інші можливі варіанти щодо території розміщення сучасного полігону за європейськими стандартами. Була зустріч і з міським головою Романом Ющуком, адже громади межують і може бути багато дотичних моментів.

На часі – робота з активістами та депутатами ради, населенням, щоб донести своє бачення і вислухати їх точку зору щодо вирішення у Вишнівській громаді розв'язання проблеми поводження з твердими побутовими відходами.

Влада, вважає Крістіан Чернер, не повинна боятись політичної відповідальності за масштабні проєкти, які покращать екологічний стан, а громада має довіряти таким рішенням задля майбутнього.

Між Вишнівською сільською радою в особі сільського голови Віктора Сущика та ПП «Гігаджоуль» в особі Почесного доктора Крістіана Чернера підписано меморандум про наміри щодо співпраці по поетапному впровадженню сучасного поводження з відходами за європейськими стандартами.

Читайте також: У Любомлі судили прикордонника, який знімав на телефон дику козу, яку шматував собака

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024