У Рівному чаювали з «ровесником динозаврів»

11 Жовтня 2021, 09:32
Театралізоване дійство 1090
Театралізоване дійство

На подвір'ї Рівненського музею влаштували театралізоване дійство на честь срібного абрикоса. Так іще називають гінкго білоба, пращура хвойних дерев і ровесника динозаврів, пояснила організаторка виставки-інсталяції Галина Данильчук

Однією з героїнь заходу стала рівнянка Тетяна Терещук, родина якої за понад двадцять років виростила в себе на подвір'ї шістдесят дерев гінкго. Про це пише Суспільне.

Виставку-інсталяцію організували 10 жовтня у парку Рівненського обласного краєзнавчого музею. Назвали захід «Срібний абрикос у склянці».

«Срібний абрикос – це ще одна назва гінкго білоба. Так його назвав голландський лікар Кемпфер, який у XVII столітті завіз дерево в Європу із Японії. «Ґін» в перекладі з японської – срібло, а плід його чимось нагадує абрикос. А також гінкго називають ровесником динозаврів, бо воно з'явилося ще тоді, а також деревом Гете, бо поет навіть вірш йому присвятив. Ось такі цікаві факти ми розказуємо про гінкго. І знайомимо із власницею «Резиденції гінкго у Рівному», – пояснила організаторка заходу Галина Данильчук.

Читайте також: Топінамбур – кліматичний чемпіон

Рівнянка Тетяна Терещук разом із батьком на подвір'ї свого приватного будинку вирощують гінкго. Жінка розповіла, що все почалося зі співпраці її батька з Іваном Носалем. Травознавець якось попросив Анатолія Терещука завезти в Київ, у ботанічний сад передачу для знайомого.

«А тим знайомим виявився Осетров, який займався цим гінкго. І батька зацікавила рослина, якої не було в книжці Носаля «Від рослини – до людини»... І зараз у нас на подвір'ї ростуть дерева, яким вже понад двадцять років. Маємо цілу алею, але коли батько казав, що там п'ятдесят дерев, то я не вірила, бо це дуже маленька площа. А оце перед виставкою спеціально пішла й нарахувала понад 60 дерев гінкго», – розповіла Тетяна Терещук.

До музею на виставку жінка завітала із саджанцем, кріслом у формі листка гінкго, самоваром на дровах і чаєм.

«Крісло передаємо в музей, як експонат, рослину висадимо поруч на подвір'ї, а напоєм на основі іван-чаю й листочків гінкго пригощаємо усіх відвідувачів цієї імпрези безкоштовно», – зауважила Тетяна Терещук.

Театралізованою імпрезою на музейному подвір'ї вирішили популяризувати це дерево і його користь для людей, резюмувала Галина Данильчук.

«У нас безплатний захід, але ми поставили скриньку і хто захоче, може зробити пожертву. Хочемо зібрати гроші, щоб замовити в коваля лавку для нашого парку, вирішили її зробити у формі дерева гінкго», – сказала організаторка заходу. 

Читайте також: У Рівному відкрили виставку легендарного литовського художника

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024