Рівненська область перевищує всеукраїнські показники у досягненні Цілей сталого розвитку

27 Вересня 2021, 09:00
17 Цілей сталого розвитку ООН 2378
17 Цілей сталого розвитку ООН

Рівненська область переважає всеукраїнські показники розвитку по трьох цілях сталого розвитку ООН. Йдеться про сільське господарство, міцне здоров’я та якісну освіту.

Такі висновки зробили аналітична платформа «Вокс Україна» та Державна служба статистики  під час пілотного моніторингу прогресу регіонів в досягненні Цілей сталого розвитку. Результати проєкту презентували на відкритій дискусії в Острозькій міській раді 16 вересня. 

На презентації дослідження побувала і журналістка Еко.Району

Цілі сталого розвитку (далі - ЦСР) – це ключові напрямки розвитку країн, які є загальним заликом до дій, аби покінчити з бідністю захистити планету і забезпечити мир і процвітання для всіх людей у світі. Всього існує 17 цілей, які затвердженні Самітом ООН зі сталого розвитку в 2015 році. 

Моніторинг здійснювали за методом UNESCAP: коли в показниках є і прогрес, і регрес. В системі цього моніторингу шкала розрахована від -10 до 10 і числом відрахунку є 0. Також деякі показники підраховані за допомогою методу чемпіонських зон: взяли всі області, визначили топ 5 показників і поділили. 

Загалом існує 169 показників, які розділяються на 17 цілей – за ними й вираховують прогрес, як для всеукраїнського показника, так і для регіонального. 

Олена Урсу, керівниця групи проєктів демократичного врядування ПРООН, Острозький міський голова Юрій Ягодка, аналітикиня
Олена Урсу, керівниця групи проєктів демократичного врядування ПРООН, Острозький міський голова Юрій Ягодка, аналітикиня "Вокс Україна" Віра Іванчук під час презентації результатів дослідження

Методологія 

За словами аналітикині «Вокс України» Віри Іванчук, щоб зібрати показники вони, де було можливо застосовували національні дані, зверталися до розпорядників інформації в міністерствах чи обласних управліннях статистики, але все ж є показники по яких вони не отримали жодної інформації: 

«Не всі міністерства і не всі обласні управління статистики розраховують дані так, як це зазначено в цілях сталого розвитку. По деяких індикаторах вони взагалі не записують дані», – пояснює Віра Іванчук.

До слова, під час підрахунків прогресу регіонів в досягненні Цілей сталого розвитку аналітики «Вокс Україна» не отримали повністю даних за всіма показниками. За словами аналітикині Віри Іванчук, одні області могли дати показник відповідно якоїсь цілі, а якісь області тієї цілі не підраховували. Також виникали ризики, коли надавали необроблені дані: такі, що для розрахунку потрібно ділити, наприклад, на 100 тисяч населення чи на якийсь відсоток. Такі дані аналітики розраховували самі. 

Читайте такожЧи всі рослини хороші?

Показники прогресу Рівненської області порівняно з іншими областями:   (зелений – прогресу майже повністю досягнуто; жовтий  – показник прогресу рухається до зеленого, помаранчевий  – потребує доопрацювання (показники від 0 до 4), червоний  – показник рухається в іншу сторону)
Показники прогресу Рівненської області порівняно з іншими областями: (зелений – прогресу майже повністю досягнуто; жовтий – показник прогресу рухається до зеленого, помаранчевий – потребує доопрацювання (показники від 0 до 4), червоний – показник рухається в іншу сторону)

Результати

Так, за показником цілі подолання голоду та розвитку сільського господарства Рівненщина займає 6 місце в рейтингу після Волинської, Львівської областей, Києва, Івано-Франківської та Сумської областей. 

За показником цілі міцного здоров'я та благополуччя – 10 місце.

Рівненська область переважає всеукраїнський показник в подоланні голоду та розвитку сільського господарства, міцному здоров’ї та благополуччю й значно переважає в якісній освіті. 

Показник по якісній освіті в Рівненській області 2,55. Це найвищий показник за цією ціллю, який також мають ще Дніпропетровська, Закарпатська, Кіровоградська та Чернівецька області. Але не дивлячись на найвищий показник, він потребує доопрацювання, оскільки позначений в таблиці помаранчевим кольором та не сягає 4. 

Такий результат може бути зумовлений виконанням Стратегії розвитку Рівненської області до 2027 року. 

У цьому документі відведено окремі пункти для розвитку в таких сферах, як сільське господарство, освіта та здоров’я. 

Серед пріоритетів зазначено: розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та підприємництва у сільських територіях, сприяння зайнятості населення, підвищення якості та доступності медичних послуг населенню на первинному, вторинному та третинному рівнях, підвищення освітнього рівня молоді, забезпечення громадянам рівних умов доступу до якісної освіти тощо. 

Усі інші показники за Цілями сталого розвитку в Рівненської області нарівні із середніми показниками по країні. Зокрема, сюди входить сталий розвиток міст та громад, якому також виділено кілька пунктів у Стратегії розвитку. Це єдина ціль, яку всі області виконали майже на 100%. 

Показники прогресу Рівненської області порівняно із всеукраїнськими показниками
Показники прогресу Рівненської області порівняно із всеукраїнськими показниками

Альбіна КАРМАН

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024
16.03.2024