Відійшла у вічність керівниця консервного цеху «Ківерцівського ЛГ» Валентина Романюк

14 Вересня 2021, 16:50
Валентина Романюк 1340
Валентина Романюк

Відійшла у вічність Валентина Романюк, керівниця консервного цеху державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство», професіоналка своєї справи, патріотка лісівничої галузі та, зокрема, її харчового консервного підрозділу.

Цю трагічну звістку повідомила пресслужба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Керівництво шанувало організаторські здібності, фахові знання та наполегливість Валентини Романюк. Вона завжди переймалася, аби консервний цех розвивався, модернізував свої технічні потужності, оновлював асортимент продукції, дбала про колектив, його добробут та соціальний захист.

Загалом, присвятила цій ділянці роботи понад півстоліття. Фактично, була однією із перших технологинь, харчовиків-консервниць, організаторів-менеджерів у лісовій галузі усього колишнього союзу. Бо ж заготівлю і перероблювання цього цілющого напою розпочав саме Ківерцівський лісгоспзаг. Вперше в Радянському Союзі в 1968 році тут заготовили 43 тонни соку. А в 1972 році почав діяти свій консервний цех. Один із перших на Волині та в колишньому Союзі.

Уродженка Полтавщини, випускниця вишу стала справжньою знахідкою для нового підрозділу лісівничої галузі. За її ініціативою та авторською рецептурою чи не щороку з’являлися все нові види консервованої продукції – соків, варення, грибів.

 

Її скромна праця неабияк посприяла зміцненню авторитету волинських лісівників на найвищих владних щаблях.

Вже 1973 року Міністерством лісового господарства Української РСР до Комітету з ленінських і державних премій СРСР в галузі науки та техніки при Раді Міністрів СРСР було підготовлене подання щодо відзначення Телішевського Д. А, Бондарського Г. А., Павловського А. С., Корецького М. А., Голіка А. А., Мельника А. Г, Савича В. Ф., Катеринюк А. В. за «Розробку і впровадження у виробництво методів комплексного використання лісосировинних ресурсів у лісгоспзагах Волинської області», про що 14 травня 1973 року повідомила газета «Известия».

Сортимент продукції консервного цеху урізноманітнювався, досвід ківерчан підхопили та стали розвивати колеги Валентини Романюк з Цумані, Маневич, Колок, Ковеля, Шацька. З’явилися сік березовий з цукром, сік березовий з лимоном, сік березовий «Бадьорість», протерті з цукром чорниця, брусниця журавлина, ожина, малина, калина, смородина та чорноплідна горобина, консервовані огірки, томати, кабачки, гриби, щавель.

Праця Валентини Романюк також була відзначена багатьма нагородами – рідного колективу, Волинського ОУЛМГ, Державного агентства лісових ресурсів України, місцевого самоврядування, обласної влади.

Редакція Еко.Район висловлює співчуття рідним і близьким Валентини Романюк.

Читати інтерв'ю з Валентиною Романюк: «Люди для всієї лісової галузі – найвища цінність», – начальниця консервного цеху Валентина Романюк

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024