На відсортованому смітті Володимир-Волинська громада може заробляти від 13 до 20 мільйонів гривень на рік

12 Вересня 2021, 11:15
Сортування сміття 1220
Сортування сміття

У Володимир-Волинській міській раді представники ТОВ «Екосфера новацій» з міста Фастів провели презентацію сортувальної лінії по утилізації твердих побутових відходів.

Про це Район.Володимир-Волинський стало відомо з сайту Володимир-Волинської міської ради.

Нещодавно делегація, до складу якої увійшли представники комунальних підприємств Володимира-Волинського на чолі з керівником КП «Полігон» Володимиром Собіпаном відвідала Фастів задля вивчення тамтешнього досвіду із сортування сміття.  

Як зазначив міський голова Ігор Пальонка, у Володимирі-Волинському одне з найкращих сміттєзвалищ в області, тож нині потрібно дбати про те, аби збільшити термін його експлуатації шляхом сортування сміття. Окрім цього, сортування та переробка сміття це ще і економічно вигідна справа, а також внесок у збереження навколишнього середовища.

Представник фірми ТОВ «Екосфера новацій» Тарас Домишлінець представив презентацію компанії, яку було створено у 2018 році під реалізацію конкретного проекту у місті Фастів, де завдяки інвестору збудовано сортувальну лінію по утилізації ТПВ.

Тарас Домишлінець розповів які послуги надає компанія, яке обладнання використовує, та як саме налагоджена робота підприємства у Фастові. Окрім будівництва сортувальної лінії, «Екосфера новацій» займається також організацією збору і вивезення сміття, облаштуванням наземних і підземних сміттєвих майданчиків, імпортом якісних європейських контейнерів.

Готуючись до презентації, гості із Фастова проаналізували ситуацію з твердими побутовими відходами на Володимир-Волинському полігоні, вивчили схему санітарної очистки міста, ознайомились з наявною технікою та обладнанням, а також обсягами твердих побутових відходів у громаді. 

На основі отриманих даних,  дійшли висновку, що в разі будівництва сортувальної лінії по утилізації сміття, обсяги відходів буде знижено від 35 до 40 відсотків на рік, що продовжить термін експлуатації полігону, а також дозволить зробити екологічну ситуацію у місті значно кращою.

Щодо прибутків, які може отримати громада від реалізації відсортованої сировини, то вони можуть складати від 13 до 20 мільйонів гривень на рік, а ще це нові робочі місця, адже на сортувальній лінії задіяно близько трьох десятків працівників.

Вартість повного комплексу сортувальної лінії становить 17-18 мільйонів гривень. Щодо співпраці із ТОВ «Екосфера новацій», то тут можливі три шляхи: фінансування робіт та обладнання з місцевого бюджету, співфінансування з інвестором та виконання робіт виключно за кошти компанії, котра надалі обслуговуватиме даний напрямок у громаді.

Після презентації учасники зустрічі поставили гостям питанням, котрі здебільшого стосувались фінансової сторони проєкту, а також термінів будівництва сортувальної лінії.

Міський голова Ігор Пальонка подякував гостям з Фастова за презентацію та висловив побажання під час наступної  зустрічі обговорити більш детально умови на яких можна співпрацювати з інвестором у напрямку сортування та утилізації сміття. Адже у Володимирі-Волинському потрібно не лише сортувальну станцію будувати, а ще й обладнати сучасні сміттєві майданчики, замінити контейнери та придбати нові сміттєвози.  Як запевнили представники компанії ТОВ «Екосфера новацій», уже за два тижні вони будуть готові надати більш детальні розрахунки.

Після презентації учасники зустрічі відвідали Володимир-Волинське сміттєзвалище поруч з яким і передбачається будівництво сортувальної лінії з утилізації твердих побутових відходів.

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024