«Масштабне залісення України»: на Волині радилися як це зробити

03 Вересня 2021, 17:13
Олександр Кватирко 2299
Олександр Кватирко

Державна програма «Масштабне залісення України» передбачає за наступні 10 років створити 1 мільйон гектарів нових лісів, а в перші три роки потрібно буде висадити 1 мільярд дерев.

Щоб збільшити лісистість Волинської області вже найближчим часом, потрібно можна заліснити малопродуктивні та деградовані землі, які не використовуються у сільському господарстві, де пройшло повне або часткове самозаліснення, а також передати у лісовий фонд земель запасу. 

Про Еко.Район дізнався з наради у розширеному форматі 2 вересня.

«Якщо висаджування дерев лісівники готові взяти на себе практично повною мірою, то розширити державний лісовий фонд – завдання для місцевої влади. Для цього потрібно відвести площі. І перш за все – надати статусу лісів тим, де вони фактично є, але можуть бути втраченими через інше цільове призначення», – зазначив начальник Волинського обласного управління лісомисливського господарства Олександр Кватирко.

Керівники громад, які зобов’язанні в першу чергу дбати про наповнення місцевого бюджету, визнають: передавати землі в оренду для ведення сільського господарства значно вигідніше, ніж займатися веденням лісового господарства.

Тому що сільськогосподарська галузь дає можливість отримувати прибутки щороку – без витрат чи додаткових обов’язків для громади. Рівень податків від оренди за лісові землі значно нижчий, порівняно із сільськогосподарським. Якщо ж брати ліс під опіку громади і створювати підприємства на зразок комунальних, теж виникають питання.

Ліс, крім того, що перші мінімальні надходження принесе не раніше, як через 40 років, весь цей час потребує догляду та охорони. А це суттєві видатки для громади. Крім того, що у справі ведення лісового господарства необхідними є фахові підходи.

І тут уже кожен із керівників громад має визначити пріоритети.

«Відчуваю відповідальність наголосити зараз на таких моментах. Ведення лісового господарства – крім того, що вимагає професійних підходів, справа дороговартісна. Зараз – це винятково стаття витрат держлісгоспів.  Наведу приклад: вартість створення лісових культур на один гектар площі становитиме в межах 5 тисяч гривень. Заходи зі сприяння природному поновленню вартують орієнтовно 3 тисяч гривень за гектар. Догляди – понад тисячу гривень грн за гектар. Держлісгоспи області, наприклад, заліснюють не менше 2500 гектарів в рік. Сприяння проводиться на понад 2 тисячі гектарів. Додаємо ще догляди ­– в межах 12 тисяч гектарів за рік.

Охорона та захист лісу – теж суттєва стаття витрат. Цього року держлісгоспи здійснили понад сотню виїздів на пожежі, які, наголошую, не в межах держлісфонду, а на території саме громад. Думаю, це знає кожен присутній тут керівник громади. У випадках виникнення загорянь ми ніколи не ділили меж відповідальності. Один такий виїзд вартує до 2 тисяч гривень – із затратами на пальне та заробітну плату працівника. До цього необхідно додати витрати на проведення рейдів з охорони лісу.

Маючи такі цифри, кожен може приблизно порахувати, якими будуть видатки громади лише на першочергові заходи. Це про те, що всі рішення повинні бути виваженими і прорахованими економічно», – проаналізував Олександр Кватирко,

Головний лісник Волині наголосив, що лісівники не мають заперечень щодо створення комунальних чи іншої форми власності лісів. У Волинській області, крім державних підприємств, є ще 16 лісокористувачів.

Участь в нараді взяли голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко, голова обласної ради Григорій Недопад, начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко, депутати обласної ради, керівники райрад, райдержадміністрацій, голови територіальних громад, директори державних лісогосподарських підприємств та керівники профільних відділів Волинського ОУЛМГ.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024