«Усі незаконні пилорами повинні закритися або легалізувати свою діяльність»: голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко

24 Серпня 2021, 09:16
Юрій Погуляйко на нараді щодо проблемних питань лісопереробної галузі в області 2155
Юрій Погуляйко на нараді щодо проблемних питань лісопереробної галузі в області

Голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко провів робочу зустріч з керівниками силових та контролюючих структур Волині. 

Нарада відбулася 17 серпня. Про це інформує пресслужба Волинської ОДА.

«Усі незаконні пилорами повинні закритися або легалізувати свою діяльність» – таку чітку позицію озвучив голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко.

«До активної роботи з виявлення та ліквідації незаконних пилорам прошу долучитися усі профільні структури. Уже перші результати вашої роботи повинні бути за тиждень, – наголосив Юрій Погуляйко. – Власники незаконних лісопереробних підприємств повинні або згорнути свою діяльність, або її легалізувати, сплачувати податки та давати людям нові робочі місця. Від цього виграють усі».

Таку ж позицію голова облдержадміністрації висловив щодо організації процесу руху деревини та пиломатеріалів в області.

При Волинській обласній державній адміністрації працює робоча група з легалізації роботи лісопильних об’єктів та ліквідації нелегального обігу деревини на території області. У зв’язку із кадровими змінами та за рішенням очільника ОДА новим керівником робочої групи став перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Мовенко.

Найбільше уваги учасники наради приділили проблемним питанням функціонування лісопереробної галузі у Камінь-Каширському районі.

Про ситуацію доповіла голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Ольга Ващук. Зокрема розповіла, що ситуація з діяльність приватних пилорам в районі завжди була на особливому контролі влади, поліції та лісівників. 

Посадовиця зазначила, що в районі працює профільна робоча комісія. З початку цього року провели 33 рейдових перевірки, в ході яких обстежили 121 об’єкт. 33 об’єкти здійснюють діяльність для власних потреб, 65 зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, 11 суб’єктів зареєстрували свою діяльність після перевірок, іншим об’єктам надіслано рекомендаційні листи з пропозиціями вивести свою діяльність у законне русло. 

До Єдиного реєстру досудових розслідувань занесли 26 повідомлень про незаконні рубки лісу.

«У 2021 році здійснили рейди на територію Сошичненської громади, зокрема, у село Стовбихівка, де виявили 15 суб’єктів господарювання, які не оформили належним чином свою діяльність. З них 10 працюють законно, з 5 проводимо відповідну роботу, – розповіла Ольга Ващук. – Робоча комісія щотижня здійснює рейдові перевірки населених пунктів. Тісно співпрацюємо із правоохоронними органами, податковою та лісгоспами».

Свою позицію з приводу боротьби із незаконними пилорамами та нелегальними рубками лісу висловив і очільник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко.

«Нелегальний обіг деревини буде існувати до того часу, доки на неї буде збут, – наголосив головний лісівник області. – Лісовою охороною постійно виявляються факти незаконної рубки лісу. За 7 місяців поточного року виявлено ряд порушень, якими завдано загальної шкоди державі на понад 4 мільйони гривень».

За словами Олександра Кватирка, лісівники цю проблему самостійно не вирішать. Відтак закликають до співпраці представників місцевої влади, зокрема, керівників територіальних громад та старост.

«Всі, хто займається будь-якою незаконною діяльністю повинні зрозуміти – при виявленні фактів правопорушень відповідь органів державної влади буде кардинальною, – наголосив Юрій Погуляйко.

Читайте також: Командно-штабні тренування щодо гасіння лісових пожеж відбулися у Камені-Каширському

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024