«Лісу більше немає!»: відомий блогер показав Сарненський район, де незаконно видобувають бурштин

19 Серпня 2021, 09:05
«Клондайк» на урочищі Гальбін, що на Сарненщині. Скріншот з відео 1169
«Клондайк» на урочищі Гальбін, що на Сарненщині. Скріншот з відео

Український блогер, журналіст та політичний оглядач Денис Казанський побував на Поліссі, а саме у Рівненській області, у Сарненському районі на урочищі Гальбін.

Відповідне відео Денис опублікував на своєму ютуб-каналі.

Блогер побував на одній із «точок» нелегального видобутку бурштину, де наразі утворилася «мініпустеля». 

«Після того, як винищується рослинність, дерева; після того, як весь бурштин викопують, залишається така пустеля, на якій уже більше нічого не росте. І якщо тут не посадити ліс, то його тут уже не буде десятки років», – розповідає у своєму відео Денис Казанський.

Блогер та журналіст Денис Казанський. Скріншот з відео
Блогер та журналіст Денис Казанський. Скріншот з відео

Журналіст припускає, що ця місцевість, на якій він знаходився, стоїть без рослинності близько двох років – одразу як припинили добувати бурштин.  

«З 2015 року точно про це урочище Гальбін знають усі, що тут усе знищено та залишився лише один пісок. Були матеріали, репортажі про це, про мотопомпи, про людей, які видобувають каміння. І при цьому тут досі видобувають бурштин. Не так масштабно, бо це відбувається здебільшого вночі, але все ж він є. Та найголовніше ми бачимо те, що ніхто навіть і не думає проводити рекультивацію місця. Тут треба відновлювати родючий шар ґрунту», – розповідає Денис.

Журналіст у своєму ролику пояснює, чому важливо відновлювати місцевість та ліс.

«Звідси пісок розноситься вітром, і тут, на Поліссі, відбуваються справжні піщані бурі. Минулого року поля були просто засипані піском, бо звідси вітер підіймає та несе далі. Навіть доносить до Києва. У столиці теж були пилові бурі», – каже Денис.

Також блогер стверджує, що саме такі «мініпустелі» змінюють наш клімат, адже ліс – великий кондиціонер. За його словами, на цих пустках пісок нагрівається до 50-60 градусів, як наслідок – повітря теж, і утворюється парниковий ефект.

Знімальна команда Дениса Казанського також підняла у повітря квадрокоптер та жахнулася від побаченого, адже площа пустки зросла.

«Ми подивилися на усі ці нелегальні розробки з висоти і побачили, що вони зросли. Площина усього цього, як тут кажуть, «клондайку» збільшилася у порівнянні з минулим, позаминулим роком, коли я тут був. Це означає, що не дивлячись на всі репортажі, на всі матеріали журналістів, тут все ще йдуть нелегальні розробки. З гори добре видно, що розграбування надр відубвається дійсно у промислових масштабах, оскільки для видобутку бурштину потрібна вода, щоб працювали мотопомпи», – пояснює журналіст.

На відео чітко видно, що на урочищі Гальбін побудований цілий комплекс нелегальних гідротехнічних споруд. Там знаходиться викопане водосховище, ціле штучне озеро, від якого йдуть канали з водою по усій території.

«Абсолютно точно, що влада про це знає, але нічого, як ми бачимо, не робить. З дрона ми побачили невеличкий табір у лісі. Були якісь люди, які тікали від нашого дрону, ховалися у деревах. Це означає, що цей «клондайк» хтось охороняє, хтось за усім цим спостерігає», – констатує факт Денис Казанський.

Блогер та журналіст також зазначив, що майже щороку він сюди приїжджає, робить якийсь репортаж чи матеріал, але ніяких змін там не відбувається. 

«Принаймні, тут точно ніяких змін на краще не відбувається. Я буду й далі досліджувати цю проблему нелегального видобутку бурштину, буду періодично сюди навідуватися, але, в принципі, доки ми бачимо немає політичної волі це виправляти, я думаю, що нічого нового звідси я, на жаль, не покажу», – завершив Денис у своєму відео.

Читайте також: Бурштин, мотопомпи та старателі – правоохоронці виїхали на «клондайки» Сарненщини

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024