Бурштин і браконьєрство: чому насправді селяни не хочуть сусідства з Нобельським парком

15 Серпня 2021, 13:15
Подейкують, що саме бурштин є головним подразником для тих, хто хоче «відділитися» 1131
Подейкують, що саме бурштин є головним подразником для тих, хто хоче «відділитися»

Нобельський національний природний парк на півночі Рівненщини існує вже понад два роки. Він займає територію понад 25 тисяч гектарів. Парк охоплює мальовничі поліські землі навколо озера Нобель, а основним його завдання є збереження, відтворення та ефективне використання унікальних природних комплексів Західного Полісся.

Однак, як виявилося, не всім селянам сусідство з парком до вподоби. Жителі села Борове у червні цього року звернулися до депутатів Рівненської обласної ради з проханням виключити з території парку землі, прилеглі до їхнього населеного пункту.

Читайте такожВ обласній раді обговорили можливість зміни меж Нобельського нацпарку

Офіційно люди кажуть, що їм не вистачає землі для ведення сільського господарства. Зокрема, для випасу худоби. Проте славиться ця місцина ще й нелегальним видобутком бурштину. Тож подейкують, що саме це є головним подразником для тих, хто хоче «відділитися», — пише РівнеМедіа.

Читайте такожУ Зарічному селяни вимагали змінити межі Нобельського нацпарку

«Люди не думають про відтворення природи, захист довкілля, а лише про власні інтереси», – переконаний керівник Нобельського національного природного парку Володимир Діковицький.

На території парку заборонені полювання та видобуток бурштину, натомість сільськогосподарську діяльність він не обмежує, — запевняють природоохоронці.

Читайте такожБорове: поліція вилучила мотопомпу, старателі чинили опір

«У парку створені рекреаційні зони для відпочинку, зокрема на озерах. Люди стали більш свідомі. Тепер вони не кидають пляшки під дерева, а шукають смітник. Тому в цьому плані є хороші напрацювання. Такий парк потрібно було робити не два роки тому, а раніше», – переконаний місцевий краєзнавець Павло Дубінець.

Чоловік розповідає, що раніше тут було багато браконьєрів. Тому як мінімум цю проблему, за його словами, вдалося мінімізувати.

«Було страшне засилля браконьєрів з електроловами, сітками. Було багато тих, хто полював на тварин. Зараз за два роки цього значно поменшало. Вже і птахи появились, і риба знову з’явилася у водоймах», – додає Павло Дубінець.

Читайте такожБолото на вагу золота: чому важливо зберегти Прип'ятське Полісся

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024