Спека на Рівненщині. Експерти розповіли, як вона впливає на врожай

31 Липня 2021, 15:19
Поля 1511
Поля

На Рівненщині вигідніше вирощувати кукурудзу, сою та соняшник.

 Про це в ефірі програми «Сьогодні.Головне» розповіла заступниця директора інституту сільського господарства західного Полісся НААНУ Людмила Лящук. Це зумовлено не лише змінами клімату, а й тим, що для зберігання, обробки та переробки овочевих культур в області немає розвиненої інфраструктури, – додав начальник відділу рослинництва департаменту агропромислового комплексу РОДА Георгій Мацюк.

Як зростання температури впливає на ринок

Середньодобова температура повітря за останні десятиріччя, у порівнянні з 90-ми роками, зросла на 1,8 градуси. Про це повідомила заступниця директора інституту сільського господарства західного Полісся НААНУ Людмила Лящук. Це дає змогу вирощувати пізньостиглі сорти культур і формує кращу врожайність. Загалом вона зростає на 18-20%. Це стосується сої, гібридів кукурудзи тощо.

Тренд середньомісячних температур в Рівненській області

«Особливо таке зростання відмічаємо в літні місяці. Зростає теплозабезпеченість культур. Це дозволяє вирощувати теплолюбиві культури – кукурудзу, сою, соняшник. Тобто, фермери Рівненщини можуть садити ті культури, які раніше росли на півдні», – додала Людмила Лящук.

За два останні роки, за словами начальника відділу рослинництва департаменту агропромислового комплексу РОДА Георгія Мацюка, площа посівів соняшника досягла 40 тисяч гектарів. 66 тисяч гектарів – соя. Третину всіх посівів – 105 тисяч гектарів – займає кукурудза. Натомість раніше переважали такі зернові як пшениця і ячмінь.

«Щодо картоплі, то вона потребує багато ручної праці, до того ж ми не маємо розвиненої інфраструктури для її довготривалого зберігання, обробки та переробки, як, в принципі і до багатьох овочевих культур», – зауважив Георгій Мацюк.

Як кількість опадів впливає на вирощування окремих культур

Основною проблемою є те, що за вегетаційний період опади на Рівненщині випадають нерівномірно, а зливові дощі на 60% є непродуктивними, – розповіла Людмила Лящук.

Динаміка кількості опадів на Рівненщині

«Якщо за 90-ті роки кількість опадів зросла за весняно-літній період, то за останні десятиріччя кількість опадів зменшилась. Найменше опадів випадає у квітні та серпні. А це періоди, коли готують ґрунт та засівають поля», – додала жінка.

Що робити, щоб зібрати високий врожай

Науковці інституту сільського господарства західного Полісся НААНУ радять обробляти ґрунт одразу після збирання врожаю, щоб він не втрачав вологу. У місяць через стерню земля втрачає вологу у 2,5 раза більше, ніж після обробки.

«Радимо також переходити на більш посухостійкі сорти. Вони формують більшу врожайність. Важливо також дотримуватись технології вирощування. Якщо її не порушувати, можна зібрати високий врожай», – додала Людмила Лящук.

У підсумку, представниця інституту сільського господарства зазначила: зміни клімату призводять до того, що невдовзі на Рівненщині землю будуть не осушувати, а зрошувати.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024