Світязь став магнітом для рівненських відпочивальників

30 Липня 2021, 09:12
Світязь став магнітом для рівненських відпочивальників 1166
Світязь став магнітом для рівненських відпочивальників

Спекотне літо в розпалі, а сезон відпусток-2021 триває, тож рівняни шукають варіанти бюджетного, проте якісного відпочинку.

Про це інформують у «Рівне Вечірнє».

Популярним напрямком серед рівненських туристів залишається озеро Світязь, що в однойменному селі на Волині. Підтвердженням цього є просто маса автомобілів з номерами на рівненській реєстрації «ВК......». Це і раніше було місцем-«магнітом» для відпочинку, а минулого року та цьогоріч - і поготів. Після оголошення карантину у 2020 році Світязь став притягувати ще більше туристів: сюди не треба ПЛР-тесту, та й коштує тут відпочинок в рази дешевше, ніж за кордоном.

Але про все по черзі.

Дорога

Щодо тривалості подорожі з Рівного до Світязя — у нас це зайняло 3 години. Дороги активно ремонтуються та будуються, тож готуйтеся до об‘їзду перешкод. Ці незручності тимчасові, а новозбудовані шляхи, сподіваємося, прослужать довго.

Житло

Ціни на житло тут коливаються від 1000 до 3000 гривень за добу - це можу казати зі свого досвіду. Чомусь, а скоріше, за давньою українською традицією, ціна зростає ближче до вихідних.

Наприклад, якщо за день в суботу за оренду ви віддасте 2500-2800, то в будні можна орендувати будиночок дешевше. Орієнтовно на гривень 500. Це житло на 5-7 людей.

Важливо, що мова йде про бази відпочинку, де в будиночках є окремі санвузли та кухня, бойлер, на території мангал, баня й інші додаткові зручності. Під характеристику останнього саме підпадає «Вілла Віта», де ми й зупинилися. На жаль, на потрібну нам дату зайнято було в «Хаті Рибака», «Очереті» та інших.

Це бази відпочинку в межах пішої доступності від центру села — 2-3 кілометри. До найближчого пляжу від «Вілли Віти» йти хвилин 7-10.

Якщо докласти зусиль, то можна відшукати житло і дешевше, проте з меншим комфортом. Знайти кімнату, а точніше, ліжкомісце на людину за 150-250 гривень за ніч теж можливо. Важлива деталь: житло безпосередньо в центрі Світязя «забите під зав‘язку».

Що цікаво, у 8 з 10 баз відпочинку, на які я телефонувала за 2 тижні до планованого відпочинку, все було зайнято вже до середини серпня.

Інфраструктура

Село Світязь, до речі, з добре розвиненою інфраструктурою. Скоріше за все, варто віддати належне місцевій владі та обласному керівництву.

Мова йде про облаштовані тротуари, велосипедні доріжки, освітлення, нове асфальтне покриття на території майже всього населеного пункту. Наявні й біотуалети.

Туризм

Громадський пляж з якісно обладнаною набережною.

Для туристів є й фотозони. У соцмережах люди активно діляться світлинами біля вислову «Я люблю Світязь». Від палючого волинського сонця можна сховатися на березі озера під спеціально обладнаним дерев‘яним накриттям. Але беріть із собою покривальце, а ще сонцезахисний спрей чи крем та панамку. Для зручності мандрівників тут встановлено роздягальні.

Розваги

Варто згадати й про розваги на Світязі. Покататися на човні коштує 100 гривень за годину, а на катамарані вдвічі дорожче — 200 гривень.

Харчування

З харчуванням у курортному селищі теж непогано. Ми обрали такий шлях: купували продукти та готували самі, адже в нас була власна кухня. На території багатьох баз відпочинку є їдальні, де за невелику ціну можна поїсти. Середній чек — 100-120 гривень.

А ще в центрі Шацька є безліч кафе, які пропонують найрізноманітніше меню. Ціни близькі до рівненських: з‘їсти борщу в популярному тут кафе «Сезон» коштує 65 гривень. У подарунок вам йде красивий краєвид на озеро з тераси цього кафе.

На пляжі про ваш «перекус» потурбуються місцеві торговці: придбати качан гарячої кукурудзи вам стане у 30 гривень. Можна і розщедритися на раки чи навіть креветки. Останні, як на мене, смачніші на південному узбережжі українського моря.

Світязькі пончики заслуговують окремої публікації. Але намагатимуся обмежитися кількома реченнями: це свіжа випічка з різноманітною начинкою — вишнями, абрикосами, чорницями, шоколадом та згущеним молоком. Якщо ж ви хотіли схуднути хоча б на відпочинку, то я вас розчарую: цього не вийде. Роблю висновки, виходячи з власного досвіду: ну занадто смачні ці пончики! Коштують вони, до речі, 30 гривень за штуку. Ще не буде лишнім спробувати біляші чи чебуреки — вони по 50 гривень.

Та всі вищеперераховані факти стають другорядними, якщо у вас немає хорошої компанії для відпочинку.
Словом, світязька вода тепла як парне молоко. Тому поспішіть насолодитися там відпочинком.

Додому ви будете їхати точно з гарним настроєм. І не забудьте прихопити магніт на пам‘ять.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024