Аварія на «Рівнеазоті» може спричини перевірки всієї хімпромисловості України

22 Липня 2021, 13:00
Вибух на Рівнеазоті 1259
Вибух на Рівнеазоті

Позапланові перевірки усіх хімічно небезпечних обʼєктів першого та другого ступеня хімнебезпеки з практичним відпрацюванням дій персоналу та аварійно-рятувальних служб рекомендує провести Міністерство внутрішніх справ. 

А Держекоінспекція  наразі не збирається проводити додаткові перевірки, крім планових і перевірки «Рівнеазоту» 23 липня. Про це пише український Forbes.

Співробітники «Рівнеазоту» проведуть перевірку всіх труб, а цех азотної кислоти буде відремонтовано й запущено протягом двох тижнів. DF Group також обстежить два інших заводи свого азотного холдингу Ostchem упродовж 10 днів – «Азот» у Черкасах і «Сєвєродонецьке обʼєднання Азот» у Луганській області. 

За словами глави МВС Дениса Монастирського, підприємство не міняло труби «останні десятиліття». Арестархов, однак, каже, що підприємство вклало 120,6 млн грн у модернізацію устаткування в 2020 році.

Хоча офіційна причина аварії ще не відома, Міністерство внутрішніх справ розглядає два чинники: невідповідність матеріалу трубопроводу заявленим характеристикам виробника або корозія. Остаточні висновки зробить спеціальна комісія, яка зараз працює на підприємстві. Олег Арестархов, директор із комунікацій Group DF, яка управляє заводом, уточнив, що «людського чинника немає».

В Україні усього пʼять заводів з виробництва азотних добрив. «Рівнеазот» було засновано в 1969 році.

«Більшість українських підприємств давно потребують екомодернізаціі. Вічного нічого не буває. В іншому випадку в нас подібні інциденти продовжуватимуть траплятися. Можливо, саме заводи хімпрому будуть внесені до списку планових перевірок на наступний рік»,  – каже Єгор Фірсов, колишній глава Державної екологічної інспекції.

Держекоінспекція продовжує досліджувати ґрунт у населених пунктах поблизу підприємства з урахуванням того, куди вітер міг занести газ, каже голова екоінспекції Андрій Мальований. Екологи відібрали проби ґрунту в пʼяти точках: біля підприємства, на території населених пунктів Городок, Караєвичі, Обарів і в місті Рівне. Поліція порушила кримінальну справу щодо недотримання правил безпеки з вибухонебезпечними речовинами. Розмір можливого штрафу може бути розраховано тільки після отримання результатів екоінспекції.

Нагадаємо, труба з хімікатами на заводі Дмитра Фірташа «Рівнеазот» не витримала тиску і лопнула, викинувши в повітря нітрозні гази. Трубопровід йшов із цеху з виробництва неконцентрованої азотної кислоти, яку використовують у виробництві добрив. Жертв і постраждалих немає. Завод припинив роботу тільки одного цеху, інші обʼєкти підприємства продовжують працювати.

Нітрозні гази під час окислення водою перетворюються на азотну кислоту, яка у разі потрапляння на шкіру викликає важкі опіки; а під час вдихання пари можуть обпекти дихальні шляхи. Частина азоту встигла розчинитися в атмосферній воді, тому в деяких районах Рівненської області можуть випасти кислотні дощі. Людям, які мешкають неподалік заводу, слід прикриватися від дощу парасолькою. Гідрометеорологічний центр теж попередив про можливі кислотні дощі.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024