У «Рівнеазоту» вимагатимуть пояснити, чому не сповістили про аварію

21 Липня 2021, 12:10
Звсідання комісії ТЕБ та НС щодо ситуації на Рівнеазоті 1016
Звсідання комісії ТЕБ та НС щодо ситуації на Рівнеазоті

Рятувальники та інші відповідальні служби про аварію на «Рівнеазоті» дізнались із соцмереж, оскільки підприємство нічого не повідомило. Тепер у керівництва вимагатимуть пояснень та скерують перевірки. 

Про це йшлось під час оперативного засідання комісії ТЕБ та НС Рівнеради зранку у середу, 21 липня. 

За словами керівника районного управління ДСНС Сергія Демидюка, рятувальники про подію на «Рівнеазоті» дізнались з соцмереж. Попри те, що повідомлень про аварію до служби порятунку не надходило, в ДСНС вирішили відправити три одиниці техніки на місце події. Правда, коли рятувальники вже прибули на місце події, хмари не виявили.  

«Після спілкування з керівництвом підприємства, вдалось з'ясувати, що в цеху з виробництва азотної кислоти внаслідок розгерметизації трубопроводу в ділянці сталася аварійна зупинка з викидом в атмосферу нітрозних газів, що призвело до утворення хмари жовто-оранжевого кольору», — зазначив Демедюк. 

Як розповів начальник відділу чергової служби управління патрульної поліції в Рівненській області Андріан Горбачевський, на лінію «102» надійшло повідомлення від невідомого про вибух на підприємстві. 

«Працівники поліції здійснювали забезпечення дорожнього руху, охорону публічного громадського правопорядку та у разі необхідності були готові до організації евакуації населення. З прибуттям на місце події жодної інформації стосовно надзвичайної події чи ситуації працівники "Рівнеазоту" не надали. За фактом події внесені відомості про Єдиного реєстру досудових розслідувань», — додав Горбачевський. 

О 17:50 надійшло повідомлення від невідомої особи, а не від повноважених на те осіб. Це приблизно за годину після аварії на підприємстві. 

«Єдиний виклик, який отримало управління надзвичайних ситуацій міста про подію, це було повідомлення від поліції на лінію "1553" Рівненського міськвиконкому. Після цього моментально черговий Служби 1553 вийшов на зв'язок з ДСНС, які вже збирались на виїзд. Був постійний зв'язок з диспетчером "Рівнеазоту", але інформації про суть (який газ, його склад і тп. ) не було. Єдина інформація від них була, що ситуація ліквідована силами самих працівників заводу. На жаль, ці проблеми в оповіщенні і взаємодії вчора показали негативний результат. Це треба відпрацьовувати і негайно», — наголосив начальних управління Руслан Демуров. 

Також він підкреслив, що підприємство зареєстроване у Городецькій ОТГ, проте служба цивільного захисту цієї громади не зреагувала на подію. 

За підсумками засідання комісія вирішила провести позапланову перевірку хімічно небезпечних підприємств міста, перевірити також і потенційно небезпечні об’єкти з масовим перебуванням людей, які працюють на території громади. Крім того, проведуть стимуляційні навчання щодо реагування у НС. Також навчання пройдуть нові керівники Рівненського міськвиконкому та їх працівники.

Нагадаємо, 20 липня сталась аварійна зупинка агрегату цеху азотної кислоти через розгерметизацію трубопроводу. Згодом у «Рівнеазоті» прокоментували аварію на заводі, а Рівненський обласний лабораторний центр виміряв показники якості повітря у Рівному.  Згодом стало відомо, що поліція розслідує порушення правил безпеки на заводі.

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024