Минулі вихідні на Шацьких озерах побили рекорд

18 Липня 2021, 16:34
Пляж на озері Світязь 882
Пляж на озері Світязь

Літо – період відпусток. Кожен з нас обирає для відпочинку місце, орієнтуючись не лише на якість, а й свої фінансові можливості. Для волинян та жителів сусідніх областей, зокрема Львівської та Рівненської, протягом десятків років таким є Шацькі озера. 

Проте їдуть сюди відпочивати і чимало жителів Київщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини, а ще до карантину на Світязі можна було почути й польську мову, пише газета «Новий погляд+». 

За останні п’ять років тут значно побільшало туристів. Сприяло цьому не лише карантинні обмеження (виїзд на відпочинок за кордон потребував паперового клопоту), а й те, що в розвиток інфраструктури останнім часом вкладалися чималі кошти як з державного бюджету (варто лише порахувати, скільки сотень мільйонів коштувало будівництво доріг у трьох напрямах та облаштування набережної в селі Світязь), так і місцевого бізнесу, котрий старається робити все більш комфортними умови проживання для туристів. 

Не пасуть задніх і в Шацькому національному парку, де у співфінансуванні з підприємцями декілька років тому облаштували центральний пляж на Світязі, за такою ж схемою мають намір осучаснювати й інші рекреаційні зони. 

Така політика з приваблення туриста на Шацькі озера дала свій результат: на минулих вихідних (9, 10, 11 липня) на Шацьких озерах був справжній туристичний бум. І, мабуть, не буде перебільшенням вказати, що побито рекорд із кількості відпочивальників, котрі навіть ввечері з суботи на неділю обірвали телефони власників баз та приватного сектору з намірами знайти хоч якесь вільне місце для ночівлі. 

Кому не вдавалося – ночували просто на пляжі… Добре, що погода не підвела. 

Не минули вихідні без заторів на дорогах. Розпочалися вони вранці 10 липня ще з (хто б міг подумати!) Любомля. Водії нервували, втрачаючи час у заторах, а пасажири страждали від спеки в салонах автівок. Навіть світлофору не вдалося впоратися із потоком транспорту. 

Зрештою у місті, на перехресті вулиць Володимирської та Незалежності, його вимкнули. Натомість порядок на дорозі і виконання правил дорожнього руху забезпечував наряд поліції. 

Не меншими затори були і в Шацьку протягом вихідних днів, особливо – у неділю до обіду, адже відпочивальники поспішали зранку на місцевий ринок, аби прикупити провізії. 

А пляжі у вихідні були просто переповнені, і навіть на менш популярних зонах відпочинку, наприклад, в урочищі Дуга та Лука, що в Шацьку, біля озера яблуку ніде було впасти від кількості людей. 

Вистачало любителів відпочинку і в одному з найбільш популярних санаторіїв України – «Лісова пісня» та у приватному секторі сіл Гаївка та Мельники. 

Стосовно цінової політики на житло, то тут варіацій було чимало: в середньому вартість проживання коливалася від 120-200 гривень за добу з особи в бюджетному варіанті, до 400-800 гривень і навіть більше в елітних номерах. Залежало усе від комфортності, умов та наявності харчування. Вартість проживання у цілому будинку становив в середньому від 1500-2000 гривень. 

За словами директорки Шацького національного парку Марії Христецької, з початку літнього сезону відпочинку парк отримав 535 тисяч гривень екологічного збору, який сплачують на посту водії транспортних засобів. Якщо цю суму поділити на 40 (саме стільки гривень в середньому віддають водії), то територію нацпарку з початку червня перетнуло близько 13 тисяч автівок. Але це, як зазначає Марія Христецька, лише 10% водіїв, які сплатили екологічний збір. 

Загалом, за скромними підрахунками, на територію Шацьких озер в’їхало з початку сезону приблизно 300 тисяч автівок. Пік навантаження, звісно, припав на минулі вихідні. 

«Я узагалі не пам’ятаю, щоб на Шацькі озера за раз приїхало стільки людей. Озвучу лише суму, яку вдалося отримати нам з екологічного поста за вихідні: це 150 тисяч гривень. Тобто в на територію нацпарку заїхало за три дні приблизно 7-8 тисяч автівок. Вщент були заповнені всі наші наметові містечка та рекреаційні пункти», – каже Марія Христецька. 

Таке чимале навантаження змушує керівництво парку оперативно реагувати на ситуацію, тому на озері Пісочне цілодобово чергували працівники парку та скеровували у спеціально відведені місця – наметові містечка – любителів кемпінгового відпочинку, аби ті не зупинялися у несанкціонованих місцях. 

Щоб відпочити у наметовому містечку (їх, до речі, минулого року облаштовувати душовими кабінками та туалетами), доведеться заплатити 40 гривень за авто та 50 гривень – за намет. 

До початку сезону відпочинку у Шацькому нацпарку оновили пункт «Полісянка» (встановили нові будиночки для відпочинку), екологічні туристичні маршрути, рекреаційні зони, альтанки. В наступному році, каже Марія Христецька, планують взятися за облаштування урочища Тополина, що в селі Світязь. 

Подбали і про встановлення на центральному пляжі села Світязь 15 біотуалетів, ще два функціонує стаціонарно. З усіх рекреаційних зон біля водойм щодня прибиралось та вивозилось сміття (до речі, частина коштів, отриманих з екологічного поста, йшла саме на ці цілі). Бо такого швидкого наповнення сміттєвих баків, як спостерігалось у вихідні, зазначила директорка нацпарку, ще не було. 

«Це добре, що Шацькі озера стають з року в рік все більш популярними. Вкотре підтверджується, що рухаємося у правильному напрямку. Ми, в свою чергу, будемо поетапно втілювати усі пункти розвитку рекреації у нацпарку, аби туристам тут було комфортно», – підсумовує Марія Христецька. 

А після вихідних дещо спорожніли пляжі, в рази зменшився потік автівок на дорогах. Мабуть, до наступних вихідних… 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024