Ківі, інжир, жимолость: на Рожищенщині вирощують екзотичні фрукти

16 Липня 2021, 18:00
Дмитро Долгальов 1001
Дмитро Долгальов

Житель Рожищенського краю Дмитро Долгальов поруч із яблуками та грушами у власному саду вирощує екзотичні фрукти. 

Чоловік займається садівництвом вже 12 років. Каже, обрав пермакультурний тип садівництва, бо хоче вирощувати рослини без шкоди для довкілля. Про це йдеться у сюжеті Суспільного.

Дмитро захопився садівництвом в дитинстві, читав багато книг про це. Нині на площі 80 на 80 квадратних метрів вирощує змішані посадки дерев і кущів, квітів і городніх культур.

Особливість саду полягає у пермакультурному типі. Тут немає чітких, прямих ліній, у які посаджені фруктові дерева. Грядки закручуються у спіралі, овочі ростуть впереміш з квітами, не кошена трава, бур'яни перетворюються в рослини, які захищають фруктові дерева.

Дмитро Долгальов каже, що більшість волинських аграріїв використовують монокультурний метод, тобто, якщо яблуневий сад – то лише яблуні. Таке садівництво вимагає боротьби з комахами, хворобами, використання хімічних добрив. У його ж саду багатий біоценоз: тут ростуть рослини, збираються ягоди, росте деревина на будівництво. Усе – без боротьби з природою і зайвих зусиль.

Основа пермакультури, розповідає садівник, грамотне поєднання рослин, які б доповнювали одна одну та відмова від хімічної обробки. Саджанці, каже, купує або ж дарують друзі.

У саду
У саду

Скільки видів рослин вирощує, не рахував. Але є тут: ірга, шовковиця, жимолость, порічка, смородина, полуниця, суниця, малина та ожина.

Допомагають чоловіку у садівництві батьки та сестра. Перші ягоди починають збирати на початку травня, завершують сезон в середині грудня. Цього року через холодну весну, не буде врожаю на абрикосах і персиках, зате морозостійкі ківі рясно обсипані плодами.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024