Поблизу Рівного з’явилося лавандове поле

02 Липня 2021, 13:34
Лавандове поле 9473
Лавандове поле

Близько 15 тисяч саджанців лавандових кущів виростила родина зі Здолбунівського району.  

Задля чого розпочали таку клопітку працю, перед якими труднощами постали, аби виростити непритаманну раніше для Рівненщини рослину, – у сюжеті  «ITV».

Поле знаходить усього за 24 кілометри від Рівного. В селі Уїздці Рівненського району віднедавна з’явилась приваба для поціновувачів яскравих світлин і людей, що люблять насолоджуватись красою – лавандове поле, або, як називають його місцеві жителі, «райська місцина». Власниками поля є молода сім’я. Тамара Горак, мама родини й ініціаторка висаджування лаванди, розповідає, що віднедавна найбільшу частину свого дня проводить у полі, працює і насолоджується заодно. Зауважує: що ідея насадити «корінну жительку Провансу» з’явилась після  публікації  в інтернеті про властивості, застосування та перероблення лаванди.

«І так трапилось, що син після першого курсу поїхав до Польщі на роботу і заробив перші кошти, і на вмовляння мами купив першу земельну ділянку. Тобто зараз, я вважаю, що вкладення стали виправданими. Купили ділянку, дуже довго шукали лаванду і взагалі не думали, що в Україні є саджанці, а виявилось, що саджанців в нас є і в Закарпатті й в Полтаві й в інших областях. А цього року вже практично кожна область вже має свої лавандові поля», – розповідає власниця лавандового поля Тамара Горак.

Жінка зауважує, що не відразу вдалося досягти бажаного результату, процес клопіткий і затратний:  садили лаванду і в спеку,  і в дощ та навіть у сніг. Поле не суцільне, бо не мали змоги купити суміжні ділянки, а розділене на декілька частин.  Загалом уся ця фіолетова краса налічує близько 15 тисяч саджанців, над створенням  якої працювала уся родина.  Тамари Горак каже, що й тепер треба добряче попрацювати, адже проходять дощі, лаванда на очах заростає бур’янами й родина змушена просити допомоги у сусідів, а вони й не проти.

«Я один раз попробувала прийти сюди, попрацювати з лавандою і хочу сказати, що це дуже важка і кропітка робота, дуже втомлює. Але це цього вартує. От таке в нас красиве поле і дуже гарний запах. Багато хто його хвалить», – каже сусідка Дарина Павлюк.

Ірина Душко живе навпроти лавандової краси, жартує, що  її  участь у вирощуванні кущів найголовніша –  жінка спостерігає за тим,  аби ніхто не знищив квітучі насадження.

«Я весь час, зараз в цей період наглядаю за полем періодично. Чисто по дружбі по-сусідські, тому що сама пані Тамара – з Рівного, а сюди вона приїжджає трудитися на полях, а я наглядаю, щоб ніхто не вандалив, не обривав цвіт і нічого тут не пошкодив», – говорить Ірина Душко.

Власники лавандового  поля зазначають, що нічим не обробляють кущі, тому лаванда екологічно чиста. Її можна використовувати у кулінарії, з неї можна робити ліки. Минулого року з лаванди робили букети та продавали їх. Відтепер хочуть спробувати вготовляти лавандовий мед, чай, олію, аромосаше. Для тих, хто любить просто насолоджуватись красою, фотографуватись вже незабаром на полі облаштують декілька локацій.

Читайте також: Захист довкілля: хто і як може стати громадським інспектором

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024