Хто і як може стати громадським інспектором із охорони довкілля

04 Липня 2021, 09:00
Захист довкілля: хто і як може стати громадським інспектором 2002
Захист довкілля: хто і як може стати громадським інспектором

Громадські інспектори з охорони довкілля – особи, які відповідно до вимог екологічного законодавства України здійснюють громадський контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища.

Під час прийому громадян в Офісі Держекоінспекції у Кривому Розі Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований розповів про повноваження громадських інспекторів. 

Про це повідомляють на офіційному сайті відомства.

«Наразі по всій Україні діє близько 500 таких інспекторів. І Держекоінспекція продовжує працювати над розширенням цієї мережі. До її складу входять потужні та авторитетні екоактивісти, фахівці-екологи та небайдужі громадяни», – зазначив Андрій Мальований.

Під час прийому він розповів, що потрібно, аби стати громадським інспектором.

«Перш за все – це мотивація. Людина повинна хотіти вкладати час та зусилля у захист довкілля. По друге, досвід активної природоохоронної діяльності в громадських організаціях чи спілках», – зауважив Андрій Мальований.

Для того, щоб стати громадським інспектором, потенційний кандидат повинен пройти кілька етапів.

«Спершу необхідно подати заяву та рекомендацію від громадської організації до підрозділу ДЕІ. Потім – співбесіда та отримання посвідчення громадського інспектора. Після цього людина повинна пройти навчання, щоб детальніше вивчити природоохоронне законодавство, свої права та обов’язки на посаді», – пояснив Андрій Мальований.

Загалом до повноважень громадського інспектора входить участь у перевірках спільно з працівниками ДЕІ, допомога у складенні адмінпротоколів та розрахунку збитків.

«Сподіваюсь, що тенденція до розширення цього громадського сектору буде продовжуватись. Це дозволить посилити екоконтроль, зробити його відкритішим та прозорішим», – додав Андрій Мальований.

Громадським інспектором може бути особа, яка:

  • є громадянином України,
  • досягла 18 років,
  • має досвід природоохоронної роботи,
  • пройшла співбесіду в органах Мінекоресурсів з питань попередньої природоохоронної роботи та знань основ природоохоронного законодавства.

 

Права громадських інспекторів:

  • Спільно з працівниками органів Мінекоресурсів, інших державних органів, які здійснюють контроль за охороною та раціональним використанням природних ресурсів, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських екологічних (природоохоронних) організацій брати участь у проведенні перевірок додержання підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності та громадянами вимог природоохоронного законодавства, норм екологічної безпеки та використання природних ресурсів;
  • За направленням органу Мінекоресурсів, який призначив громадського інспектора, проводити рейди та перевірки і складати акти перевірок.
  • Складати протоколи про адміністративні правопорушення і подавати їх відповідному органу Мінекоресурсів для притягнення винних до відповідальності (слід мати на увазі, що громадські інспектори мають право складати протоколи лише про окремі правопорушення, перелік яких визначений законодавством). Кодекс України про адміністративні правопорушення (КпАП) подає перелік правопорушень, про які громадські інспектори мають право складати протоколи: Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень (Стаття 651 КпАП), Порушення вимог пожежної безпеки в лісах (Стаття 77 КпАП), Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків (Стаття 771 КпАП), Порушення порядку здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферу або шкідливого впливу на неї фізичних та біологічних факторів (Стаття 78 КпАП), Порушення правил складування, зберігання, розміщення, транспортування, утилізації, ліквідації та використання відходів (Стаття 82 КпАП), Жорстоке поводження з тваринами (Стаття 89 КпАП, лише щодо диких тварин), Перевищення лімітів та нормативів використання природних ресурсів (Стаття 912 КпАП), Знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення населених пунктів (Стаття 153 КпАП). Слід зауважити, що в Положенні про громадських інспекторів з охорони довкілля подається ще ряд правопорушень, про які громадські інспектори мають право складати протоколи (це правопорушення, передбачені ст.ст. 85, 85-1, 88-1, 90, 91 КпАП). Однак, слід керуватися КпАП як нормативним актом, що має вищу юридичну силу.
  • Доставляти осіб, які вчинили порушення природоохоронного законодавства, до органів місцевого самоврядування, органів внутрішніх справ та штабів громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону, якщо особу порушника не може бути встановлено на місці порушення;
  • Перевіряти документи на право використання об’єктів тваринного світу, зупиняти транспортні (у тому числі плавучі) засоби та проводити огляд речей, транспортних (у тому числі плавучих) засобів, знарядь полювання і рибальства, добутої продукції та інших предметів;
  • Проводити у випадках, установлених законом, фотографування, звукозапис, кіно- і відеозйомку як допоміжний засіб для попередження і розкриття порушень законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу;
  • Брати участь у підготовці для передачі до судових органів матеріалів про відшкодування збитків, заподіяних унаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, та виступати в ролі свідків;
  • Роз’яснювати громадянам вимоги природоохоронного законодавства та їх екологічні права;
  • Брати участь у проведенні громадської екологічної експертизи відповідно до Закону України “Про екологічну експертизу”;
  • Одержувати в установленому порядку інформацію про стан навколишнього природного середовища, джерела негативного впливу на нього та заходи, що вживаються для поліпшення екологічної ситуації.

Обов’язки громадських інспекторів:

  • Дотримуватись вимог чинного законодавства та інших нормативних актів при проведенні рейдів та перевірок;
  • Сумлінно виконувати покладені на них завдання та інформувати відповідний орган Мінекоресурсів про результати рейдів та перевірок безпосередньо після їх закінчення;
  • Не пізніше 31 січня наступного за звітним року подавати органу Мінекоресурсів, який призначив громадського інспектора з охорони довкілля, щорічний звіт про проведену роботу.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024