Чи висихає найглибше озеро України? Міфи і наукові факти

15 Червня 2021, 09:34
Світязь – найглише озеро України. Інфографіка Дмитра Авраменка ІНФОГРАФІКА 7450
Світязь – найглише озеро України. Інфографіка Дмитра Авраменка

На Шацьких озерах починається довгоочікуваний туристичний сезон і в багатьох є побоювання, що вода з в найглибшому озері  Світязі зникає. 

Адже всі пам’ятають страшні фото, коли водойма обміліла в 2019 році. 

Та все ж експерти переконують, що панікувати не варто! Вода повернулася. А ще синоптики обіцяють дощове літо, що ще є одним з факторів для підняття рівня води. 

Еко.Район дізнавався у читачів, які міфи побутують про обміління Світязя та перевірив ці думки в експерта Василя Матейчика, заступника директора з наукової діяльності Шацького національного природного парку.

Василь Матейчик
Василь Матейчик

Думки лучанки, яка часто відпочиває на озері

«Світязі я виросла, хоч і проживаю в Луцьку. Воду на чай в дитинстві, ми з мамою набирали прямо з озера. Зараз вожу на Світязь свого сина. І хоч ми з ним алергіки, ця вода підходить нам ідеально. Тож тут ми не лише відпочиваємо від міського шуму, а й оздоровлюємось. 

На мою думку, рівень води у 2019 році впав через різні причини. В першу чергу, дощу і снігу тоді майже не було. А на межі з озером вирощують величезні плантації лохини. Ці ягоди потребують дуже багато води для поливу», – міркує лучанка Ірина Остапчук. 

Лучанка Ірина Остапчук з сином на Світязі
Лучанка Ірина Остапчук з сином на Світязі

Читайте такожУкраїну залишає вода: дощі вже не врятують

Коментар експерта Василя Матейчика: 

 «Основною причиною обміління озера Світязь справді є кліматичні зміни, які гостро проявилися 2019 року. Зростання середньої температури повітря влітку та восени та зменшення кількості опадів.  Я теж неодноразово чув теорію, що на обміління озера впливає полив лохини. Але з наукової точки зору, то однозначної відповіді немає. Ніхто ще ґрунтовно не дослідив, як поводять себе підземні води. Наша територія розташована на водорозділі Чорне море – Балтика. Фактично поля з лохиною знаходяться на стороні чорноморського басейну, а все Шацьке поозер’я – такому собі природному горбі у басейні Балтики». 

Читайте також: З Балтики до Чорного моря: ціна водного шляху Е40

 

Візуальізація глибин озера Світязь
Візуальізація глибин озера Світязь

Думки львів’янки, яка часто відпочиває на озері

Оксана Соболь на Світязь їздить доволі часто. Туристка, як і всі не байдужі до долі озера також з жахом згадує позаторічне обміління. Пригадує, що картина була просто моторошною.

«Відвідати улюблену водойму торік вдалося навіть декілька разів. Одна з причин, звісно, пандемія і не було можливості їхати ще кудись. Та Світязь — моя велика любов, там я відчуваю гармонію з природою та відновлення. Недаремно кажуть, що вода з гліцерином має цілющий ефект. Шкіра стає пружною та гладенькою. Таке враження, що після купання в озері навіть мімічні зморшки з обличчя зникають.

Чула різні версії. Перша від людей старшого віку, що обміління сталося через видобуток піску у Хотиславському кар’єрі, в Білорусі. Друга  — активний розвиток туризму в Шацьку після анексії Криму. Місцеві жителі розбудовують свої будівлі. Відповідно, бурлять свердловини на воду» 

Львів’янка Оксана Соболь під час відпочинку на Світязі
Львів’янка Оксана Соболь під час відпочинку на Світязі

Коментар експерта Василя Матейчика:

«Наукового підґрунтя теорія обміління Світязя через Хотиславський наразі теж нема. Насамперед, що нема туди доступу, а за звітністю білорусів, у них все нормально. У будь-якому разі підприємство, яке видобувало пісок зараз збанкрутувало, а власник відбуває тюремне ув’язнення у зв’язку з політичними подіями. Та все ж моя особиста думка, що через особливості Світязя, а саме через його карстове походження, вода так просто витікати через певний отвір в кар’єрі все ж не може.  Скоріше теперішній брак води – це наслідки осушування боліт під час «продовольчих програм» в радянський період  та несправність шлюзу-регулятора води в Шацькому урочищі «Низьке». Але цей з’єднувальний канал Світязя з озером Луки уже відремонтували». 

Читайте такожРемонт Світязя, або Куди зникає вода з найглибшого озера України

 

Найбільші озера Волині: візуалізація глибин
Найбільші озера Волині: візуалізація глибин

 

Читайте такожЗ невідомих у модні: поозер’я  Волині та Влодави перетворюють у бренд

 

Тетяна ДЕНИСЕНКО

Інфографіка Дмитра АВРАМЕНКА

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024