На Волині створять 36 екопарків

02 Червня 2021, 16:16
1815

Ініціативна група «Екопарки Волині» при громадській організації «Інститут Європейської Інтеграції» за підтримки Волинської облдержадміністрації  розробила матрицю Комплексної інвестиційної програми «ЕКО-АГРО-ВОЛИНЬ». 

Це — фінансова стратегія реалізації пілотного інноваційного проєкту «Створення на Волині мережі екологічних парків – плацдарму зворотної міграції населення з мегаполісів в благотворну сільську місцевість». Проєкт схвалили вчені ради провідних університетів Волині та міжнародні інвестиційні фонди.  

Програма спрямована на сталий розвиток 822 сільських населених пунктів (76%Волині), об’єднаних у 36 екологічних неформальних агломерацій – екопарків, в яких життєдіяльність гармонійно співіснує з природою і екосистеми не зазнають суттєвих змін.  Про це Еко.Району повідомив Вячеслав Кузнєцов, керівник ініціативної групи «Екопарки Волині».

Енергетична незалежність і економічна самодостатність екопарків досягаються інтенсивним розвитком еко-бізнесу, заснованого на місцевому природно-ресурсному потенціалі, індустріалізацією сільської місцевості.

Програмою передбачається фінансування масштабного будівництва енергетичних, агропромислових, туристично-рекреаційних та інших комплексів, сучасних котеджних містечок, об’єктів побутового обслуговування, освіти, культури, спорту, реконструкція і будівництво місцевих доріг, благоустрій населених пунктів, розташованих на території запроєктованих екопарків.

Фінансування програми здійснюватиметься міжнародними фондами за державною підтримкою з поточного року.

Для реалізації програми засновується консорціум – тимчасове статутне об’єднання підприємств. Учасники консорціуму матимуть певні преференції в одержанні підрядних замовлень та можливість фінансування власних проєктів.

1 червня 2021 року об’єднані територіальні громади Голобська селищна і Дубечненська сільська уклали з ГО «Інститут Європейської Інтеграції» меморандуми про співпрацю та взаємодію з інтегрованого розвитку громад шляхом реалізації інфраструктурних проєктів створення екопарків «ГОЛОБСЬКИЙ» і «ОЗЕРНИЙ КРАЙ».

Читайте такожДля залучення іноземних інвестицій створять Голобський екопарк

До меморандуму приєдналось товариство з обмеженою відповідальністю «БТС» з міста Львів, котре в запланованих екопарках починає організацію будівництва сміттєпереробних комплексів за найсучаснішою технологією плазмової газифікації, яка повністю убезпечує шкідливий вплив на довкілля, утилізуючи 50 тон сміття за добу і продукуючи при цьому 1 мегават енергії за годину.

Меморандум підписали голова Голобської громади Сергій Гарбарук, голова Дубечненської громади Анатолій Костючик, керівник ГО «Інститут Європейської Інтеграції» Василь Дутко, директор ТОВ «БТС» Ігор Гнида. Були присутніми та підтримали підписання меморандуму виконуючий обов’язки начальника Управління економічного розвитку та торгівлі Волинської облдержадміністрації Андрій Ткачук, депутат Волинської обласної ради Сергій Кошарук.

Меморандум відкритий для підписання іншими суб’єктами господарювання, які підтримують його мету і цілі та готові до співпраці і взаємодії.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024