На Волині запрацював захист пралісів

27 Травня 2021, 13:22
Праліси Полісся 1383
Праліси Полісся

Волинська обласна рада створила три пралісові пам’ятки природи. 

Взяли під охорону ліси, де ніколи не проводили рубки або інші втручання людини. Про це повідомив Район.Маневичі Олег Листопад — оглядач Урядового кур'єра.

У природно-заповідний фонд місцевого значення віднесли пам’ятки природи «Охничівські природні ліси» (до 30 га), «Загорілівські природні ліси» (47,7 гекта га) та «Кременицькі природні ліси», які розташовані поблизу села Карасин на Маневиччині. 

«Це сосняки з домішкою берези та вільхи, які ростуть на болотах. Здається, що дерева утопають у зеленому килимі – так виглядають зарості моху сфагнуму. Виживати деревам у таких умовах важко, тому сосни віком 150-170 років мають діаметр стовбура до 20 сантиметрів, їх можна обхопити пальцями рук одної людини. Тоді як сосни такого ж віку, що ростуть у комфортних умовах доводиться обнімати двом-трьом людям на усю довжину рук. Навіть досвідчені місцеві лісівники не могли відразу визначити вік цих дерев, коли ми разом проводили обстеження ділянок. У робочих розмовах їх називають пралісами, але точне наукове визначення – «природні ліси з ознаками пралісів», — розповідає експерт Українського товариства охорони птахів Василь Мочан.

Наявність тут боліт вберегла ці гектари від розорювання, так тепер створення тут пам’яток природи буде берегти болота. І це дуже добре, адже значення боліт як стражів водності Полісся, як природних губок, які живлять річки басейну Прип’яті росте з року в рік, зокрема, через катастрофічні зміни клімату.

Читайте також: Хижі рослини, незвичні тварини та сховані озера: чим дивує міжнародне болото на Маневиччині

 

 

«Збереження цих унікальних ділянок порадує як романтиків, так і прагматиків. Перших – бо саме у таких лісах мешкали герої «Лісової пісні» Лесі Українки. Других – бо це унікальні природні лабораторії, свого роду еталони, які дозволяють порівнювати хід природних процесів у експлуатаційних лісах і у таких, що збереглися недоторканими. Не забуваймо, що Прип’ять – один з основних притоків Дніпра. Зміліє Прип’ять – зміліє Дніпро і нічим буде поливати сільгоспкультури на Півдні, Україна втратить свій експортний потенціал, який на третину складається саме із сільгосппродукції», — говорить координаторка проєкту «Полісся – дика природа без кордонів», кандидатка біологічних наук Ольга Яремченко.

Читайте також: Болото на вагу золота: чому важливо зберегти Прип'ятське Полісся

 

Праліси, квазіпраліси та природні ліси з ознаками пралісів — це унікальні залишки природних корінних лісів, які ще не встигли вирубати. Україна — одна з небагатьох країн, де праліси ще залишилися, і вони розташовані на території Карпат та Полісся. Вони сформували каркас екологічної безпеки. У Карпатах таких лісів більше, до 80 тис. га, але у Поліссі теж є такі цінні ділянки.

Створення пралісових памяток природи місцевого значення, що відбулися на основі матеріалів проєкту «Полісся – дика природа без кордонів»

  • Волинська область: кількість — 3, загальна площа — 90,5 гектара, результат — створили;
  • Рівненська область: кількість — 5, загальна площа — 154,2 гектара, результат — в процесі створення;
  • Житомирська область: кількість — 3, загальна площа — 124,7 гектара, результат — в процесі створення.

 

Читайте також: Досліджувати заповідник на Маневиччині приїздять іноземні вчені

Довідково:  створення пралісових пам’яток природи проводиться відповідно до Закону про праліси (повна назва - «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат» від 23.05.2017 № 2063-VIII) та  згідно з Методикою визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів, затвердженою Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 18.05.2018 року № 161, зареєстрованим 11.06.2018 за № 707/32159. 

Закон ініціювали громадські організації, зокрема, Київський еколого-культурний центр та Українське товариство охорони птахів. Підтримку цій роботі надали проєкт «Збереження карпатських пралісів» та Франкфуртське зоологічне товариство. Також до роботи над законопроєктом долучався ВВФ-Україна 

Закон чітко визначає, що «Наявність пралісів, квазіпралісів чи природних лісів є підставою для оголошення відповідних територій і об’єктів природно-заповідного фонду України пралісовими пам’ятками природи».

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024