План багаторічного озеленення Рівного

18 Травня 2023, 17:30
Квітник з багаторічників в парку на Грабнику. Фото Оксани Майбороди 4756
Квітник з багаторічників в парку на Грабнику. Фото Оксани Майбороди

Міське озеленення відіграє важливу роль у позитивному сприйнятті навколишнього простору. 

Для комфорту та зручності людей, а також задля підтримки природи у місті Рівне пропонується цей концептуальний план облаштування багаторічного озеленення в місті на 2023-2024 рр., що включає:

  • засади облаштування багаторічного озеленення в Рівненській громаді план-схему облаштування багаторічного озеленення на 2023-2024 рр.
  • практичні рекомендації щодо посадки багаторічних трав, злаків, чагарників та ґрунтопокривних рослин
  • практичні рекомендований підбір рослин

Пріоритетними ділянками для облаштування багаторічного озеленення є міські вулиці, відремонтовані нещодавно, а саме:

  • ділянки, де було проведено поточний ремонт хідників у 2022-2023 роках
  • окремі вулиці, реконструйовані та збудовані без облаштування належних зелених зон.

Фінансування втілення цієї концепції у громаді планується бюджетними коштами, передбаченими на утримання міського озеленення, а також іншими джерелами (грантові та приватні кошти).

Реалізація концепції на комунальних ділянках покладається на відповідальні виконавчі органи і комунальні підприємства у сфері благоустрою та утримання зелених зон. Також вітається застосування цих рекомендацій на приватних територіях їх власниками або користувачами.

Ключові завдання багаторічного озеленення

  • адаптація міста до зміни клімату;
  • збереження та підтримка біорізноманіття;
  • завершення відремонтованих об'єктів та створення цілісної картини міської вулиці;
  • послідовне зменшення площ газонів для косіння;
  • укріплення схилів від зсувів;
  • усунення ділянок з відкритим ґрунтом, які перегріваються в спеку;
  • поліпшення естетичного та комфортного сприйняття вулиць;
  • влаштування крупномірного озеленення в новоутворених лунках;
  • захист від паркування та формування буферних смуг озеленення між проїжджою частиною та хідником;
  • відведення та збереження дощової води в зелених зонах.

Обрані ділянки можна розділити на такі групи

  • лунки до 4 м2 (для посадки дерев);
  • лунки понад 4 м2 (для трав, злаків, квітів, ґрунтопокривних рослин та/або посадки дерев);
  • лунки до 4 м2 (для низькорослих солітерів);
    лунки на радіусах перехресть (для влаштування озеленення висотою до 50 см);
  • смуги озеленення уздовж хідників чи проїжджої частини від 50 см до 100 см (з озелененням або новосформовані);
  • смуги озеленення уздовж хідників чи проїжджої частини від 100 см до 200 см (з озелененням або новосформовані);
  • розширені/звужені зелені смуги з деревами розширені/звужені зелені смуги з трав'яним покривом розширені;
  • пристовбурові лунки біля дерев.

Практичні рекомендації щодо посадки багаторічних трав, злаків, чагарників та ґрунтопокривних рослин.

Підготовка основи для посадки рослин

Ділянки під озеленення необхідно очистити від залишків будматеріалів, сміття та бур’янів. З поверхні необхідно видалити все каміння розміром понад 50 мм. Нові ділянки необхідно заповнити родючим шаром ґрунту на основі органічних матеріалів. Використання торфу як органічного матеріалу слід обмежити, оскільки він легко мінералізується в умовах посухи. 

Ґрунт повинен бути збагачений компостом з pH близько 7, якщо рослини не мають інших вимог до ґрунтової суміші, або проєкт озеленення містить певні проєктні рішення щодо ґрунтової суміші. Влаштування рівня ґрунту має бути узгоджене з проєктом та забезпечено можливість мульчування зеленої зони товщиною щонайменше 5 см. Мульча або ґрунт повинна бути нижче рівня мощення на 2-5 см.

Поверхневий шар ґрунту, призначений для посадки рослин, необхідно перекопати на глибину щонайменше 30 см, для дерев товщина ґрунту повинна становити щонайменше 120 см. Після скопування він повинен мати добру структуру, відповідну зернистість і бути рівним (профільованим) відповідно до специфікації, передбаченої проєктом. Якщо до наявного шару ґрунту додається нова ґрунтова суміш, її слід добре перемішати з попередньо скопаним ґрунтом.

На підготовленій для посадки ділянці не повинно бути надлишкової води, у разі такого необхідно використати додатковий дренаж.

Ділянки з наявними зеленими насадженнями перед посадкою необхідно прополоти механічним способом або вручну. При необхідності зняти дерен на 2-3 см. Якщо на ділянці є цінне озеленення (дерева, кущі), то задля його збереження варто уникнути використання гербіцидів.

У разі посадок рослин поблизу дерев та кущів, що вже ростуть, потрібно перевірити, чи не заважатиме нове озеленення кореневій системі наявної рослини. Роботи з висадки озеленення та підготовки ґрунту необхідно виконувати вручну, щоб не пошкодити коріння дерев, які вже зростають. Розпушування ґрунту проводять на глибину, яку дозволяє коренева система дерев, що ростуть на визначеному місці. Не допускати пошкодження коренів!

Якість посадкового матеріалу

  • Рослини мають зовнішньо відповідати своїм сортовим властивостям та мати правильно розвинену кореневу систему відповідно до розміру рослини. Після виймання з контейнера коренева грудка повинна залишитися цілою
  • нижня частина кореневої грудки не повинна мати надмірно ущільненого чи заплутаного коріння, а його наймолодші кінці повинні бути світлі та живі
  • рослини повинні бути однорідними за розміром і формою, забарвленням, ступенем розвитку і мати хороший стан
  • розмір рослини повинен перебувати на стадії розвитку, яка дозволяє досягти повного ефекту ущільнення і цвітіння в наступний період вегетації. До цвітіння пагони на рослині обрізати не можна
  • цибулини, кореневища і бульби необхідно підготувати і захистити від хвороб, обробивши базальтовим борошном, препаратом типу “біохос”, препаратом на основі екстракту грейпфрута.

Посадка і мульчування

Після розбивки сітки для влаштування озеленення необхідно підготувати основу для посадки відповідно до рекомендацій.

Якщо рослини були в контейнерах, їх необхідно садити на таку ж глибину, як вони росли в контейнері.

Перед висадкою необхідно переконатися, чи не було пошкоджено коріння чи цибулинку. Якщо частина коріння пошкоджена, її необхідно підрізати. Посадкові ями необхідно влаштувати не менше розміру кореневого кому/контейнеру рослини.

Після посадки рослину необхідно ретельно полити та замульчувати. Простір між рослиною та стінками посадкової ями заповнити родючим ґрунтом. Чим гірший ґрунт на ділянці, тим більше має бути додано якісного ґрунту для розвитку рослини. Для мульчування можна використовувати кору середньої фракції 2-5 см, декоративний відсів 2-4 см або щебінь 2-4 см. Товщина мульчування повинна складати мінімум 5 см. Якщо товщина мульчувального матеріалу становить 5-10 см, необхідно використовувати тканий геотекстиль щільність 150 гр/м2. Товщина мульчування 10 см і більше дозволяє відмовитися від використання геотекстилю.

Натисніть на зображення, щоб збільшити

Схема висадки дерев

Перед посадкою дерев необхідно підгодувати основу відповідно до рекомендацій зазначених на ар.3.

Якщо дерева транспортують в контейнерах або спеціальних ємностях, перед висадкою їх слід усунути, залишивши сітку, джут або іншу біорозкладну тканину, щоб захистити кореневу систему від розсипання. Поламані або пошкоджені корінці необхідно обрізати.

Посадка дерев у траншеї – це краще, ніж посадка в окремі ями. Діаметр посадкової ями повинен бути не менше ніж в 1,5 рази більшим від ширини кореневої системи дерева з голим корінням або діаметра кореневої грудки. Дно посадкової ями та стінки необхідно розпушити. Перекопуючи, різні шари ґрунту необхідно зберігати окремо, щоб вони не змішувалися під час посадки.

Не варто встановлювати системи аерації та зрошення на відкритих ділянках або якщо цього не вимагає ситуація. Трубу обов'язково необхідно передбачати в окремих лунках малого розміру не більше 4 м2. У зелених смугах, лунках понад 4 м2 трубу передбачати у разі неякісного і щільного грунту для покращення доступу повітря, або якщо вид дерева потребує більшого рівня аерація і кращого поливу.

Дерева слід висаджувати в ґрунт на таку ж глибину, в якій вони були в контейнері, або на висоту сформованого кому після викопування. Необхідно перевірити рівень кореневої шийки, щоб після посадки коренева шийка була на кілька сантиметрів вище рівня ґрунту навколо. Це необхідно для того, щоб уникнути заглиблення кореневої шийки при природному осіданні ґрунту.

Для фіксації дерева необхідно використовувати кріплення у вигляді 3 опор або систему підземного кріплення. Опори потрібно вбити в землю поза контуром кореневої брили на відстані 20 см від неї. Вони повинні рівномірно утворювати рівносторонній трикутник та бути з’єднані між собою перекладинами зверху та знизу. Висота опор після забивання в ґрунт повинна дорівнювати висоті стовбура дерева. Джут і сітку необхідно залишити на комі дерева, щоб захистити корінь від розсипання, з часом вони розкладуться. Але необхідно розрізати верхню частину дротяного кошику, щоб він не стискав стовбур дерева під час росту.

Не рекомендується садити дерева під час заморозків і в мерзлий ґрунт. Після висадки дерева та засипки ґрунту основу треба злегка втрамбувати, а довкола дерева сформувати зрошувальний вал. Діаметр валу повинен бути за зовнішньою межею посадкової ями. Надлишок ґрунту необхідно розподілити або, якщо його багато, вивезти.

Дерева висотою 1,5 м і більше, а також дерева з окультуреною кроною під час посадки необхідно міцно закріпити. Система кріплення повинна бути встановлена таким чином, щоб дерево не було пошкоджено прямим контактом, стиранням або натиранням. Після висадки посадкову яму необхідно полити та замульчувати.

Натисніть на зображення, щоб збільшити

Якість посадкового матеріалуpage5image63120384

  • дерева повинні відповідати основним вимогам та параметрам, характерним для сорту дерева.
    Висота крони листяних дерев повинна становити не менше 200 см
  • висота надземної частини хвойних видів дерев повинна становити не менше 180 см.
    У кроні не повинно бути співдомінантних лідерів чи гілок, а також мертвих, хворих чи пошкоджених гілок
  • обхват стовбура на висоті 1 м повинен бути не менше 12 см, для алейних посадок краще використовувати дерева з товщиною стовбура 16 см; верхівка бруньки провідника повинна бути чітко сформована
  • на надземних і підземних частинах дерева не повинно бути слідів хвороб, шкідників або інвазивних видів рослин. Не повинно бути некрозу від сонячних опіків, плодових тіл грибів, деревної гнилі чи паразитарних грибків, а також слідів комах та пухлин
  • приріст за крайній рік чітко та прямо продовжує провідну гілку
    пагони численні і рівномірно розташовані, симетрично та типовим для сорту способом
  • коренева шийка повинна бути прямою та неушкодженою, видима над рівнем субстрату
  • стовбур дерева прямий, без спайок, потовщень чи розгалужень, має мати звичайну конусистість (знизу товщий, ніж зверху), не мати подряпин, відкритих ран, зрізів
  • коренева система дерева правильно сконцентрована і розвинена відповідно до сорту дерева, сформовані численні дрібні корінці
  • коренева система в контейнерах має бути добре сформованою, пророслою, здоровою та неушкодженою, без закільцьовування коренів
  • розмір кому (кореневої грудки) дерева повинен бути пропорційно сформованим до висоти дерева або його окружності на висоті 1 м над кореневою шийкою
  • коренева грудка має бути загорнута в чистий джут (мішковину або подібний повністю біорозкладний матеріал, який повністю розкладеться за 1,5 року)
  • дерева доставлені зі сформованим комом мають бути закріплені джутовою сіткою та дротяним кошиком, він повинен складатися з неоцинкованої, відпаленої дротяної сітки
Натисніть на зображення, щоб збільшити

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024