Балкани потерпають від повеней

24 Січня 2023, 11:00
Балкани потерпають від повеней 1760
Балкани потерпають від повеней

Перше фото зроблено в Косові у місті Пея на початку літа, коли обабіч Жовтої річки квітував тамарикс, прогулювались закохані парочки та на мосту фотографувались туристи.

На другому фото я сиджу на набережній ріки Ібар у місті Мітровіца восени минулого року. Ми неспішно прогулювались вздовж берега, де облаштована сучасна зона відпочинку, і ніхто й гадки не мав, яка біда чекає на косоварів у січні 2023 року.

Сильні зливи спричинили повінь, якої не пам'ятають ані молодь, ані старожили.

На інших фото – наслідки повені, через яку рятувальникам довелось евакуювати близько 80 сімей у муніципалітетах Мітровіца, Скендерай, Істог, Кліна та інших населених пунктів на півночі країни. Потоки мутної води, змішаної з глиною та камінням, завдали непоправної шкоди людям та їхньому майну. Зсуви зруйнували дороги та об'єкти інфраструктури. Особливо постраждали сільськогосподарські підприємства.

Та все ж, маючи за плечима досвід виживання у надзвичайних ситуаціях, косовари вміють співпереживати й допомагати тим, хто потрапив у біду. Поки штаби з надзвичайних ситуацій оцінюють збитки, небайдужі громадяни роблять фінансові пожертви до спеціального фонду, створеного для допомоги постраждалим.

Рятувальники кажуть, що рівень води потроху спадає, але дощі триватимуть до 25 січня.

Я та мої колеги-журналісти, які перебувають у Косові за програмою професійного захисту, щиро співчуваємо друзям-косоварам. Тримаймося, браття! Віримо, що ви подолаєте цю біду, і молимося разом за людей, які потерпають від лиха.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024