Енергетична верба – альтернатива «газовому теплу»

29 Жовтня 2022, 00:00
Енергетична верба – альтернатива «газовому теплу» 8305
Енергетична верба – альтернатива «газовому теплу»

Енергетичну вербу мають намір вирощувати у Зорянській громаді, що в Рівненському районі. Нещодавно місцеве самоврядування підписало відповідний меморандум із компанією «Укртепло».

Деревина слугуватиме замінником природного газу й вирощуватимуть її для теплопостачального підприємства «Рівнетеплоенерго».

Розповідаю про переваги цього альтернативного виду палива.

Енергетичну вербу планують вирощувати у двох громадах

Це не перший подібний проєкт, який «Укртепло» реалізовує у Рівненській області. Восени минулого року компанія підписала аналогічний документ із Дядьковицькою громадою, що неподалік Рівного. 

Тут під саджанці відвели дві земельні ділянки, загальною площею 17 гектарів. На них весною планують висадити понад 250 рослин енергетичної верби. 

Під плантації органи місцевого самоврядування віддають ті наділи, які є непридатними для вирощування сільськогосподарських культур. Оскільки енергетична верба – рослина невибаглива, «бідні» землі цілком підходять для її культивування. Ще однією перевагою її є те, що пагони швидко ростуть й на «урожай» довго чекати не доводиться.

У Дядьковицькій громаді порахували, що за рік зароблятимуть на ділянках близько 20 тисяч гривень. До того ж вирощування біопалива на теренах сільради дасть змогу не лише збільшити надходження до місцевого бюджету, а й створить нові робочі місця.

Загалом, кажуть у «Рівнетеплоенерго», вони планують висадити у цій громаді близько двох мільйонів дерев енергетичної верби. В майбутньому це дасть змогу зменшити споживання газу приблизно на 50%. 

Щодо Зорянської громади, то наразі в органі місцевого самоврядування не можуть назвати точної площі земель, які планують засадити енергетичною вербою. Відповідно, важко порахувати й прибуток, який отримає із цього бюджет. 

Як повідомив зорянський сільський голова Михайло Олійник, наразі фахівці шукають відповідні ділянки. Виходячи з того, скільки у громаді знайдеться непридатних для сільського господарства земель, можна буде говорити про обсяги насаджень та доходи. Коли це буде, також сказати не готові. 

Читайте також: Ядерна (НЕ) безпека: чи врятують атомки енергетичну систему України

Цю зиму рівняни все ж проведуть з «газовим теплом»

Вирощування енергетичної верби в регіоні дасть змогу відмовитися від опалення газом чи вугіллям. Паливна біомаса є значно дешевшою, аніж традиційні види палива, відповідно дає можливість уникнути підвищення тарифів на теплопостачання.

Наразі у Рівному лише одна котельня працює на твердому паливі. Її потужностей досить, аби обігріти один із мікрорайонів міста. Протягом опалювального сезону тут використовують близько 60 тисяч кубів щепи.

Уротягом найближчих кількох років місто має намір збільшити кількість котелень, які будуть працювати на твердому паливі. Йдеться про ще дві котельні, які сумарно задовольнятимуть близько 60% потреби міста в тепловій енергії.

«Річ у тому, що останнім часом деревні відходи суттєво подорожчали. Обсяги споживання зростатимуть. Саме виходячи з цього вирішили вирощувати енергетичну вербу», – розповідають у «Рівнетеплоенерго». 

Втім, перехід на тверде паливо в умовах міста – справа не зі швидких. Доки енергетична верба почне обігрівати квартири рівнян, мине близько п’яти років. Тому цьогоріч опалювальний сезон у Рівному все ж залежатиме від газу. 

В чому переваги енергетичної верби над іншим паливом?

За даними екологів, в Україні є близько п’яти мільйонів гектарів земель, непридатних для вирощування сільськогосподарських культур. З огляду на теперішню ситуацію в країні та справу з традиційними енергоносіями, на них можна вирощувати екологічний вид палива – енергетичну вербу. Ця культура не вибаглива, а тому гарно росте на мулі, пісках, суглинних ґрунтах. До того ж її можна висаджувати у несприятливих екологічних умовах – рослина гарно поглинає викиди вуглекислого газу та продукує кисень. 

Оскільки дерево насаджують на нецільових землях, до висадки енергетичних культур потрібно готуватися 1-2 роки. Протягом цього часу ділянки обробляють гербіцидами, дискують та приводять до стану, коли рослину можна висаджувати.

У перший рік росту енергетична верба потребує деякого догляду. Зокрема, їй потрібне сонце та знищення бур'янів. Надалі рослина своєю масою приглушує іншу рослинність.

Прибуток енергетична верба дає раз у три роки. З одного гектару насаджень в перший рік можна отримати від 10 до 20 тонн сухої маси. На одному полі вербу можна вирощувати до 20 років.

Читайте також: Людство на порозі катастрофи «у 10 Чорнобилів»: що треба знати про ядерний шантаж росії на ЗАЕС

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024