Білоруські екологічні «екстремісти»

20 Жовтня 2022, 12:35
Екодом підтримує Україну КОЛОНКА 19555
Екодом підтримує Україну

Екологія в Білорусі вже стала екстремістською діяльністю.

19 жовтня стало відомо, що одну з найстаріших білоруських екологічних організацій Екодом білоруська незаконна влада включила до списку «екстремістських організацій». 

Ця організація представляла країну в численних міжнародних проєктах, допомагала громадянам захищати їхні екологічні права. Вона зробила все, що повинна робити хороша екологічна організація.

Про що свідчить факт визнання «Екодому» «екстремістським формуванням»? 

По-перше, проти учасників цієї організації можуть порушити кримінальні справи. Діяльність організації визнана небезпечною для влади. Серед інших «екстремістських формувань» також визнають полк Калиновського, незалежне медіа «Белсат» та інші. 

Читайте такожЩо треба знати про білоруського політв'язня Алеся Бєляцького, який отримав Нобелівську премію миру

Наприклад, єдина організація, яка потрапила до цього списку 19 жовтня, – це «Допомога», яка не лише збирала кошти та допомагала постраждалим від режиму білорусам, а й допомагала українцям. 

До речі, «Екодом» також висловив підтримку та солідарність з Україною. На жаль, сьогодні це може бути одним із висновків для визнання діяльності екстремістською.

По-друге, сьогодні майже кожен громадянин Білорусі, який так чи інакше підтримує «екстремістське формування», і підтримкою може бути репост повідомлення в соцмережі, звернення до організації з проханням про екологічну консультацію або дружба з одним із учасників, можна розцінити як «сприяння екстремістському формуванню». 

Тобто проти нього можуть порушити адміністративну чи навіть кримінальну справу. Цього немає навіть у росії, де переслідування більш специфічне, і для репресій вибирають кілька організацій чи людей, а справи проти них ведуть так, щоб залякати інших.

Але в Білорусі чи не щодня затримують людей і знімають з ними «покаянні відео», порушують адміністративні чи кримінальні справи. Хапають майже за безцінь. Так, наприклад, того ж 19 жовтня житель Слоніма отримав 7,5 років колонії за те, що написав у соцмережах про протести в... Казахстані.

Політв'язнями в країні визнано 1346 осіб. Це лише ті, хто зараз перебуває за ґратами за кримінальними справами, деякі вже відсиділи свій термін. Десятки тисяч людей отримали адміністративні покарання, були побиті чи зазнають іншого тиску.

Також нагадаю, що у 2020-2021 роках у Білорусі ліквідували майже всі екологічні організації, багатьох екоактивістів та експертів затримали, отримали адміністративні та навіть кримінальні терміни. 

Багато були змушені покинути країну, тому що робити щось корисне у в'язниці досить складно. І від роботи і посади теж не можна. Як бачимо, у країні триває переслідування всіх громадських активістів.

Я сподіваюся, що екологічний рух Білорусі подолає всі перешкоди і зможе тільки більше об'єднатися, щоб продовжити свою діяльність. Адже зміна клімату не дає часу зупинити роботу, і від цієї роботи залежить майбутнє не лише Білорусі, а й сусідніх країн, наприклад України.

Тільки разом та спільними діями екологічний рух зможе захистити довкілля та вплинути на життя людей у ​​гармонії з природою.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024