Екологічні наслідки війни. Пів року болю України

19 Серпня 2022, 18:00
Екологічні наслідки війни. Пів року болю України 34752
Екологічні наслідки війни. Пів року болю України

24 серпня, на День Незалежності України, буде пів року з початку вторгнення Росії. За цей час країна пережила багато того, що уявити було неможливо. 

Неможливо було уявити, що через Чорнобильську зону підуть танки, Запорізька АЕС буде обстрілюватися ракетами, що унікальні родючі чорноземні поля півдня України будуть пориті та знищені, що ліси Полісся будуть заміновані та не можна буде по них ходити. І це лише частина наслідків варварського вторгнення Росії, які переживає природа. Бо зруйновані міста треба буде відновлювати та на це піде український камінь, ліс, пісок, здобутий з надр нашої землі.

За пів року після початку вторгнення ми вирішили згадати основні екологічні наслідки війни. Робимо ми це для того, щоб пам'ятати про шкоду завдану навколишньому середовищу. Щоб коли настане час платити репарації, не були забуті рани, завдані нашим лісам, полям, річкам та озерам. Щоб Росія заплатила за кожний злочин проти української землі.

Ядерний тероризм

До вторгнення людство ще не знало випадків, щоб території атомних станцій ставали майданчиками військових операцій. Проте 24 лютого Росія захопила Чорнобильську АЕС, а 4 березня – Запорізьку, перетворивши їх на зони воєнних дій. Безпосередню загрозу обстрілу зазнала і Південноукраїнська АЕС. Це повністю порушує міжнародні угоди, які сама країна-окупант і підписувала. Використання у військових цілях атомних станцій – взагалі дія, яку неможливо уявити у сучасному цивілізованому світі. На це здатні лише терористи. Якими, власне, є російські військові.

Запорізька АЕС досі перебуває під контролем окупантів. Територію Чорнобильської зони вони залишили 31 березня. Однак наслідки їхнього знаходження виявилися катастрофічними. Як показало проведене німецьким Greenpeace незалежне розслідування, військове захоплення Чорнобильської зони призвело до збільшення рівня радіації на окупованих територіях Полісся (причому річ може йти не лише про Україну, а й про Білорусь).

Це захоплення стало не тільки злочином проти довкілля, а й проти сучасної науки. Адже «орки» знищили лабораторію, вивізши дороге обладнання. Тим самим зупинивши та поставивши під загрозу зриву дослідження, які велися багато років у Чорнобильській зоні.

Ядерний тероризм Росії продовжується. Сьогодні постійно приходять тривожні новини із Запорізької АЕС, аварію на якій експерти вже порівнюють чи то з новим Чорнобилем, чи то з новою Фукусімою. Як буде розвиватися тут ситуація – невідомо. Очевидно одне. Як вірно зазначив член громадської ради з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко, поки на території АЕС є хоч один озброєний окупант – існує ймовірність ядерної катастрофи.

Читайте також: Рівненська АЕС як ядерно небезпечна мішень: потенційні загрози, ризики та виклики

Війна знищує унікальний український чорнозем

Ось дві відомі фотографії розташованого в Харківській області на південному сході від Ізюма поля, що обійшли весь світ. До обстрілу та після.

 

 

Ви бачите, як поле стає непридатним для використання на роки. Адже кожен снаряд – це не лише токсичні вибухові речовини, а й токсичне паливо.

Читайте також: Поле болю: як бойові дії руйнують українські ґрунти

Експерти з Української природоохоронної групи провели аналіз та розповіли, як подібний артилерійський обстріл полів призводить до знищення унікальних родючих земель, на відновлення яких знадобляться роки. Порівнюючи з досвідом відновлення сільськогосподарських земель, наприклад, після Першої світової війни, можна говорити про десятиліття.

Знищення окупантами родючих земель півдня та сходу України створює не лише проблеми продуктової безпеки, а і є загрозою для степових та лісових природоохоронних територій. Адже сіяти треба десь, щоб люди могли жити. У сільськогосподарське користування можуть переводити землі, які раніше не використовувалися. І це можуть бути території заповідників, заказників і національних парків.

Війна вже призвела до того, що вигоріло 100 тисяч гектарів лісів та степів України

Причому, це цифра, яку Українська природоохоронна група називає за результатами чотирьох місяців. Сьогодні, з урахуванням активних пожеж на Кінбурнській косі та в Херсонській області, площа лісів, що вигоріли, швидше за все значно збільшилася.

Постраждали та, можливо, вже не зможуть бути відновлені унікальні природоохоронні території. Такі, наприклад, як національний парк «Святі гори», який ще називають «Донецька Швейцарія».

Якщо подивитися на карту, то видно, що там, де приходили окупанти – там завжди траплялися лісові пожежі. Чи то схід, південь чи північ країни.

На жаль, навіть у тих місцях, з яких вони пішли, ймовірність викликаних військовими діями пожеж зберігається як висока. Багато лісів досі заміновані, а на їх очищення від наслідків воєнних дій можуть піти роки та десятиліття.

Все це погано не лише тому, що горять ліси та степи, горить багатство України. Зникають унікальні та екосистемно важливі місця. Наприклад, Кінбурнська коса є територією гніздування багатьох видів. 60 видів, що мешкають тут, занесені до Червоної книги. Тут же виростають рідкісні види рослин, наприклад, Дикі орхідеї.

Знищення цієї екосистеми внаслідок обстрілу може мати дуже серйозні наслідки, які позначаться не лише на Україні, а й на всій Європі. Наприклад, птахи можуть змінити маршрути міграції та наступного року відмовитися від гніздування на косі. А це може призвести до зростання популяції комах та мати інші непередбачувані наслідки.

Читайте також: Війна обриває крила: як бойові дії впливають на птахів

Транскордонні наслідки вторгнення. Полісся перетворилося на мілітаризовану зону, а передбачити наслідки для Чорного моря вчені поки що не беруться

Якщо територія прикордоння Росії та України сьогодні практично повністю стала випаленою землею, то наслідки для інших сусідніх країн також стають відчутними.

Так, кордон Білорусі та України сьогодні фактично перетворився на мілітаризовану зону. Ліси прорізали просіки, вони заміновані. Так, Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник серйозно постраждав через дії російської військової техніки. Втрата була завдана й іншим заповідникам, національним паркам, заказникам, розташованим як на території України, так і на території Білорусі.

Не варто забувати, що Полісся залишається екосистемою, яка значно страждає не лише від зміни клімату, а й від людської діяльності. Незаконний видобуток бурштину, видобуток піску, плани будівництва водного шляху Е-40, наслідки меліорації радянської епохи. І до цього ще додалися військові вчення і навіть справжні військові дії. З території Білорусі, всупереч на протести населення, триває обстріл України, південь Республіки перетворився на мілітаризовану зону, а природоохоронна діяльність після ліквідації всіх екологічних організацій практично зведена до нуля. Про все це ми будемо говорити окремо в рамках спільного проєкту з білоруським екологічним медіа Зеленим порталом.

Чорне море також зазнає катастрофічних транскордонних наслідків війни. Активні бойові дії у його акваторії вже призвели до масової загибелі дельфінів. Експерти говорять про тисячі тварин.

Страждають і розташовані на його берегах природоохоронні території, такі, наприклад, як Тузлівський Лиман, що залишається єдиним природоохоронним об'єктом на чорноморському та азовському узбережжі, який не окупований росіянами.

Саме Чорне море зазнає додаткового забруднення, викликаного знищенням інфраструктури таких великих міст, як Маріуполь. Сюди потрапляють води з Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей, частина яких отруєна військовими діями. 

Тому поки що складно проаналізувати всі екологічні наслідки війни для Чорного моря. Очевидно лише, що вони будуть тільки зростатимуть та впливатимуть на довкілля не лише України, а й усього регіону.

Читайте також: Аміак у воді: уламок ворожої ракети зруйнував екосистему річки Іква

Вторгнення Росії в Україну має катастрофічні екологічні наслідки не лише для країни, а й для всього світу

Цього літа весь світ переживає аномальні погодні явища. Європа зіткнулася з найсильнішою за останні 500 років посухою. Високі температури були зафіксовані в інших країнах. Наприклад, Пакистан та Індія досі не можуть одужати від високих температур, зафіксованих на початку року.

Всі ці проблеми викликані зміною клімату, причиною якого є діяльність людини. І найгірше, що люди можуть зробити в цей непростий час – розпочати вторгнення до сусідньої країни, тим самим збільшивши в рази викиди парникових газів, створивши ажіотаж навколо вуглецевого палива, підставивши під сумнів мету досягнення кліматичної нейтральності. Саме це Росія зробила у лютому 2022 року і продовжує своїми діями руйнувати все те, що було зроблено світовою спільнотою для адаптації до зміни клімату за останні роки.

Виходить така історія, що якщо Росія не наблизить нас до катастрофи через вибух та аварію на Чорнобильській чи Запорізькій АЕС, то вся ця війна може наблизити нас до кліматичного апокаліпсису.

Про глобальний вплив вторгнення Росії на проблему зміни клімату ми ще поговоримо окремо. Як зазначають експерти, перспективи невтішні. Розв'язувати проблему зміни клімату планети можливо лише спільними діями. Однак і Росія, і Китай своєю агресивною політикою щодо інших держав будують «залізну завісу», ставлячи під питання не лише своє майбутнє, а й майбутнє всієї планети.

Це далеко не всі екологічні наслідки вторгнення Росії, які переживає сьогодні Україна та весь світ. Знищується інфраструктура цілих регіонів, що призводить до забруднення повітря та ґрунтових вод. Багато природоохоронних об'єктів змушені припинити свою діяльність, що має безпосередні негативні екологічні наслідки. Серйозну проблему становить вплив війни на енергетичну сферу, що відбивається у ренесансі вуглецевого палива. А це означає ще більше викидів, ще більше забруднень…

Ми будемо докладніше аналізувати екологічні наслідки вторгнення Росії в Україну, але вже зараз пропонуємо кілька джерел, які ви можете використовувати для отримання вірогідної інформації про вплив війни на довкілля:

  • Щотижня Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України випускає дайджест, у якому розповідає про основні злочини проти природи України;
  • Екозагроза. Тут можна не тільки прочитати про екологічні наслідки, але й надати інформацію в тому випадку, якщо ви самі зіткнулися зі злочином проти навколишнього середовища;
  • Щомісяця великий огляд злочинів проти довкілля викликаних військовим вторгненням Росії робить екологічна організація Екологія. Право. Людина;
  • Слідкувати за радіаційним фоном, лісовими пожежами, якістю повітря можна також за допомогою прилади SaveEcoBot.
  • Інформацію про злочини проти довкілля, до чого вони можуть призвести і як можна з ними боротися ви можете також знайти на сайтах українських природоохоронних та екологічних організацій. Таких, наприклад, як Українська природоохоронна група та Екодія.

Ми знаємо, що війна закінчиться перемогою України, ми повернемо наші землі, відбудуємо наші міста. На відновлення природи, на жаль, потрібно буде більше часу та сил. Можуть піти десятиліття. Але все ж таки природа відновиться, а наше життя буде організовано так, щоб рухатися в гармонії з довкіллям. Війна ж залишиться у минулому страшному нагадуванні того, до чого може довести радянська імперська логіка. Щоб цей час настав раніше, ми продовжуватимемо говорити про екологію.

Адже зараз у непростий воєнний час кується наше з вами майбутнє. А майбутнє це може бути лише у дружбі із природою. Ворогами її вже показали себе окупанти.

Читайте також: Мегавати війни: втрати, здобутки та перспективи вітроенергетики в Україні

Коментарі
24 Грудня 2022, 08:40
https://www.tiktok.com/@alexdasl?is_from_webapp=1&sender_device=pc
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024
16.03.2024