Світязь. Пончики. Кульки

26 Червня 2021, 19:05
Світязький пончик. Фото Лариси Андрійчук БЛОГ 17996
Світязький пончик. Фото Лариси Андрійчук

Відпочинок на Світязі зовсім не справжній, якщо не скуштувати там пончика.

Тільки згадка про пухке тісто з варенням, згущеним молоком чи солодким маком і вже хочеться тепла, пляжу і шуму хвиль.

Готують смачну візитівку волинського курорту звичайні господині Шаччини та запаковують клієнтам у целофановий кульок.

Сміття на Шачині не переробляють, його просто складують на полігоні. Уявіть лише масштаби гори сміття. Трохи разом порахуємо. На 1 кілограм потрібно приблизно 1000 пакетів.

Якщо Шацьк за літо відвідує 200 тисяч відпочивальників і кожен з’їсть по пончику, то це буде 200 кілограмів сміття лише пакетиків! І це не беремо до уваги інші випадки використання пакетів, пластику та іншого не переробного сміття.

Коли кожен, хто з’їсть солодкий пампух, викине поліетиленову торбинку, яку пізніше складують або навіть, поки не бачить екоінспекція, спалять. Хто коли-небудь бачив, як горить пластик, той добре відчув, який їдкий дим виділяється під час горіння.

Читайте такожСвітязькі пончики та екопакування

Але більшість відпочивальників залишає кульки просто в піску чи там де засмагає на пляжі. Це підтверджує підприємиця Марія,  яка працює на пляжі озера Світязь та прибирає свою територію.

Пластик є штучно синтезованою сполукою, основна небезпека поліетиленових пакетів полягає у складності їх утилізації, оскільки поліетилен отримують із нафти — непоновлювального природного джерела. У ґрунті він розкладається не менше 200 років, а під час знищення спалюванням виділяє небезпечні токсичні речовини.

У виробництві поліетилену використовують свинець. Цей метал неймовірно токсичний. Його скупчення в організмі спричиняє розвиток багатьох захворювань.

Продукти, що лежать в пакеті, швидше починають псуватися, тому що на поліетилені знаходиться безліч бактерій. У щільно закритому прозорому мішечку утворюється конденсат, в якому швидко розвивається цвіль.

Не можна в поліетилені й розігрівати їжу, як радять деякі виробники, адже під впливом високої температури з пластику виділяється формальдегід, токсичний газ.

Маркетологи та науковці пропонують заміну – використання паперового пакування.

Є основні причини, чому використання паперового пакета є вигідним. По-перше, недороге виробництво, відповідно низька ціна на самі пакети, по-друге, багаторазове використання, по-третє, вони екологічно чисті, адже виготовлені з деревини, що дозволяє їм легко розкладатися та повторно перероблятися у новий папір.

Чи приживеться екопакування  у Шацьку, як стало нормою у практиці пані Софії, яка має магазинчик у Шацьку. Підприємиця давно продає каву давно продає не в пластикових, а паперових стаканчиках. Та й продукти запаковує в паперові пакети. Хоча, скаржиться, що є клієнти, які просять целофанові пакети для свіжого м’яса і не хочуть й чути про паперові, хоча вони цілком годяться.

Окремою темою в пані Софії є одноразовий посуд на поличках магазину. Спеціальні тарілочки та виделки зроблені з … вівса. Ціна такого посуду становить 30 гривень.  

Однак, ділиться шачанка, більшість покупців з цікавості просто ламають цей посуд. Продавчиня скаржиться, що більшість покупців не розуміють цінності заміни пластику на вироби з природного матеріалу, який швидко розкладається.

Читайте такожЯк Костянтин Грубич розкривав таємницю світязьких пончиків. ВІДЕО

Світязянка Надія  впевнена, що пончистки не погодяться на пропозицію замінити пакетики. І це питання як ціни, так і зручності.

«Я тисячу целофанових пакетиків куплю за 30 гривень, тоді як 1000 паперових коштуватимуть набагато дорожче… Плюс до того, уявіть жінку з тими коробками на велосипеді і їй, щоб взяти з собою потрібну кількість пакетів, треба брати ще одну коробку?!» – говорить світязянка. 

До слова, 500 штук невеликих паперових пакетів коштують приблизно 150-300 гривень. Ціна залежить від розмірів.

Пані Любов  – пончикістка з величезним досвідом. Жінка пояснює, що закласти в ціну пончика паперовий пакет зовсім не затратно для господинь, це не зробить збиток.

Читайте також: Показали, як жителька Шацька випікає унікальні світязькі пончики

Шачанка Наталія, мама трьох синів, підтримує відмову від целофанового пакування.

«Якби на пляжі довелося вибрати в що мені запакують пиріг, я виберу папір. І впевнена, що кожна мама, яка знає, що таке дитяча алергія, вибере так само. Адже від таких маленьких речей залежить, чим ми будемо дихати завтра».

У Шацькій громаді закликають туристів брати на пляж багаторазовий посуд, у який можна покласти місцеві смаколики й тим самим вберегти узбережжя Світязю від засмічення.

Свого часу прозорі одноразові торбинки зробили справжню революцію, і ними стали користуватися повсюдно. Але зараз багато країн вводять обмеження або заборону на їх використання, тому що люди усвідомили шкоду поліетиленових пакетів для екології та людського здоров’я.

Тепер і в Україні з березня 2022 року з магазинів зникнуть тоненькі пакетики. Як виняток їх можна буде використовувати тільки для пакування риби, м'яса, сипучих продуктів, льоду. Також під заборону не потрапляють щільні пакети, які можна використовувати кілька разів.

Окрім цього, порушникам заборони доведеться заплатити штраф. Від початку дії заборони, людей за використання пластикових пакетів не штрафуватимуть — покарання торкнуться тільки бізнесу. Перший штраф — від 1 700 до 3 400 гривень, а за повторне порушення доведеться заплатити від 3 400 до 8 500 гривень.

… Екологічні проблеми озера Світязь – це не тільки каналізація, чистка озер чи полив лохини водою з озера. Це ще й гори поліетиленового сміття, які лишаються щосезону.

Читайте такожЯк маркетологи допомагають нам відпускати екогріхи (rayon.in.ua)

Світязький пончик. Фото Олени Чернухи
Світязький пончик. Фото Олени Чернухи

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024